in

Liderii europeni speră să aprobe un acord Brexit în cadrul summit-ului de la Bruxelles. Laburiștii nu vor vota un nou acord

La Bruxelles începe, astăzi, 17 octombrie, un summit de două zile al Uniunii Europene, principala temă pe agenda discuțiilor fiind din nou un posibil acord cu Marea Britanie care să reglementeze ieșirea țării din UE.

Oficiali britanici și ai Uniunii Europene declarau, cu o seară înainte, că se apropie de finalizarea unui nou acord cu privire la Brexit, la Bruxelles, dar premierul britanic Boris Johnson are în față sarcina dificilă de a convinge parlamentul de la Londra să-l aprobe.

„Elementele de temelie ale acordului sunt gata și teoretic putem accepta o înțelegere”, la summit-ul de joi al liderilor europeni, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk. Dar a adăugat că au apărut „unele îndoieli” din partea britanicilor, într-o aluzie la nevoia ca Johnson să obțină sprijinul politicienilor de acasă, care cred că ar ceda prea mult.

Președintele francez Emmanuel Macron, care s-a întâlnit cu cancelarul german Angela Merkel la Toulouse, le-a spus jurnaliștilor că acordul este în curs de finalizare și și-a exprimat speranța că va fi aprobat de liderii europeni la summit-ul de joi. Merkel a spus că, în urma celor auzite de la negocieri în ultimele zile, are un pic mai multă încredere în faptul că o înțelegere este posibilă.

Dacă se ajunge la un acord, iar liderii europeni îl aprobă joi, Camera Comunelor de la Londra ar urma să-l supună votului sâmbătă, așa încât Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană cu un acord, până pe 31 octombrie. Parlamentul de la Londra a respins în trecut, de trei ori, un acord similar negociat de predecesoarea lui Johnson, fosta prim-ministră britanică Theresa May.

Partidul Laburist va vota, cel mai probabil, împotriva acordului privind Brexit-ul pe care îl negociază intens la Bruxelles în acest moment guvernul conservator al premierului Boris Johnson, a declarat miercuri liderul Jeremy Corbyn, potrivit DPA.


„Tot ce am auzit despre discuțiile în desfășurare mă face să fiu profund îngrijorat că în realitate va exista o graniță în Marea Irlandeză între Irlanda de Nord și restul Marii Britanii”, a declarat Corbyn la postul de televiziune ITN.

El a făcut referire la informațiile potrivit cărora Johnson a făcut noi concesii privind chestiunea controversată a frontierei irlandeze, deschizând calea pentru o graniță vamală în Marea Irlandeză între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit.

Corbyn și-a mai exprimat de asemenea temerea că Partidul Conservator va scădea standardele privind drepturile consumatorilor și lucrătorilor din Marea Britanie după Brexit și că va semna un acord de liber-schimb cu SUA care ar putea duce la o „pierde semnificativă a drepturilor”.

„Nu este un acord pe care să îl sprijinim, din ce am auzit până acum”, a spus el.

Majoritatea celor 245 de parlamentari laburiști, toti cei 35 de parlamentari ai Partidului National Scoțian și 18 din cei 19 liberal-democrați ar urma să voteze împotriva acordului.

Johnson ar putea obține o majoritate la limită dacă ar avea un sprijin suficient din partea conservatorilor eurosceptici, a celor 35 de parlamentari independenți și a celor 10 membri ai Partidului Democrat Unionist (DUP) din Irlanda de Nord.

Însă euroscepticii și DUP au de asemenea îngrijorări cu privire la propunerea de frontieră vamală.

Ținând cont și de absențele așteptate, Johnson are nevoie de 320 de voturi din cele 650 de mandate totale din parlament.

Partidul Unionist Democrat (DUP) din Irlanda de Nord a anunțat că nu poate susține acordul pentru Brexit propus de premierul britanic Boris Johnson și Uniunea Europeană, în forma actuală, transmite Reuters.

Susținerea din partea DUP, care sprijină guvernul Johnson, este crucială în condițiile în care unii promotori ai unui Brexit dur din partidul premierului afirmă că vor fi convinși de poziția sa privind cea mai dificilă parte a acordului, aceea a graniței irlandeze.

Johnson, care nu are majoritate în Parlamentul format din 650 de parlamentari, are nevoie de 320 de voturi pentru a obține ratificarea acordului. DUP are 10 voturi.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Essex: Tragedie fără margini într-o familie de români. Copil născut mort, după ce moașa a trimis-o acasă de la spital. „M-a trimis acasă cu niște paracetamol”

România „exportă” maidanezi în Marea Britanie. Câți câini comunitari au ajuns în Regatul Unit