Marea Britanie urmează să-și crească arsenalul nuclear cu 40%, la 260 de focoase, după ce s-a angajat să-l reducă la 180.
Premierul Boris Johnson urmează să anunțe azi, 16 martie, că Regatul Unit crește cu „peste 40%” plafonul ogivelor nucleare pe care regatul este autorizat să le stocheze, o schimbare a doctrinei nucleare pe care britanicii o justifică invocând atât amenințarea reprezentată de Rusia și China, cât și amenințarea teroristă, relatează AFP.
Guvernul britanic a anunțat luni, 15 martie, într-un comunicat, că Boris Johnson prezintă în Parlament concluziile unui raport cu privire la Apărare, securitate şi politica externă a Marii Britanii, care va stabili linia Guvernului în următoarele decenii.
The Guardian scrie că Guvernul prevede să crească la 260 numărul maxim de focoase şi că autorizează regatul să le depoziteze – după ce Regatul Unit s-a angajat anterior să-și reducă arsenalul la 180 de ogive până la mijlocul anilor 2020.
Guvernul britanic invocă o ”panoplie tot mai mare de amenințări tehnologice și doctrinale” în vederea justificării acestei schimbări de direcție – fără precedent de la sfârșitul Războiului Rece.
Theresa May vrea întărirea parteneriatului cu „principalul promotor al extremismului islamist în UK”
În raport se avertizează împotriva „posibilității realiste” ca o grupare teroristă ”să reușească să lanseze un atac (de tip chimic, biologic, radiologic sau nuclear) CBRN până în 2030”, dar și împotriva „amenințării active” și „provocării sistemice” pe care o reprezintă Rusia și China.
„O disuasiune nucleară minimă, credibilă și independentă, afectată Apărării NATO, rămâne esențială în vederea garantării securității noastre”, se arată în raport.
Această schimbare de direcție intervine în contextul în care Londra caută să se repoziționeze după Brexit ca o putere de neocolit pe scena internațională, în baza conceptului de ”Global Britain”.
Ea „încalcă angajamentele pe care (Londra) și le-a asumat în cadrul Tratatului Neproliferării Nucleare (NPT)”, a denunțat luni, într-un comunicat Campania Internațională pentru Abolirea Armamentului Nuclear (ICAN).
„Decizia Londrei de a-și crește stocul de armament de distrugere în masă – în toiul unei pandemii – este iresponsabilă, periculoasă şi încalcă dreptul internațional”, denunță directoarea ICAN Beatrice Fihn.
Grupul Campaign for Nuclear Disarmament (CND) vede în acest lucru ”primul pas către o nouă cursă a înarmării nucleare” și denunță decizia Londrei drept o ”enormă provocare pe scena mondială”.
„În timp ce lumea luptă cu pandemia (covid-19) şi haosul modificărilor climatice, este incredibil că Guvernul nostru alege să crească arsenalul nuclear britanic”, subliniază secretarul general al CND Kate Hudson.
„Ațâțarea tensiunilor mondiale şi risipirea resurselor este o abordare iresponsabilă şi potenţial dezastruoasă”, denunță ea.