in

Londra: UE dă undă verde tranzacțiilor în moneda euro după tranziția post-Brexit

Comisia Europeană a aprobat, luni, 28 septembrie, un proiect ce le va permite companiilor financiare din Marea Britanie să continue temporar, după Brexit, operațiunile convertibile în moneda euro, informează agenția Reuters.

Companiile financiare britanice vor putea continua timp de 18 luni, începând din ianuarie 2021, tranzacțiile convertibile în euro, în relația cu clienți din Uniunea Europeană.


„Această decizie va asigura stabilitatea financiară, le va oferi participanților de pe piață 18 luni pentru a reduce expunerile convertibile excesive”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil de Economie și Comerț.

Războiul Brexit continuă: UE ar putea bloca tranzacțiile în euro de la Londra

Bruxellesul semnalase că va acorda Marii Britanii acces „temporar” la tranzacții convertibile în euro după încheierea tranziției post-Brexit, pe 31 decembrie 2020, pentru a evita perturbări financiare grave, în contextul în care un departament al Bursei din Londra (LSE) administrează 90% dintre schimburile în monede diferite.

Tranzacțiile în moneda euro au reprezentat mult timp unul dintre elementele de negociere ale Acordului Brexit. Guvernul britanic speră să mențină tranzacțiile în euro în districtul financiar al Londrei (City of London) în pofida Brexit.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziție post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene.

Sursa: Ziarul FinanciarSute de mii de cățeluși aduși în UK, în timpul „lockdown”. Geambașii de câini din România prosperă

Fără Dumnezeu. Patru români se specializaseră în furturi de la biserici din Anglia