Menu
in

Lordul Winston: Asistentele medicale românce pun în pericol viaţa pacienţilor



Asistentele medicale din Marea Britanie originare din Europa de Est pun în pericol viaţa pacienţilor deoarece nu pot vorbi corect limba engleză, a avertizat pe 8 septembrie lordul Robert Winston, în cadrul unei dezbateri pe tema standardelor de instruire pentru muncitorii din sănătate proveniţi din alte ţări. Lordul Winston a adăugat că este îngrijorat în special de cele din România şi Bulgaria, relatează Daily Mail.

Lordul Robert Winston, un reputat medic britanic, a declarat că este îngrijorat în special de asistentele din România şi Bulgaria, care au competenţe limitate de comunicare “chiar şi în limba lor”.

El a informat Camera Lorzilor că acestea au fost instruite într-un “mod complet diferit” de asistentele britanice şi nu sunt obişnuite să discute cu doctorii sau cu pacienţii lor.

Lordul Winston, profesor de studii de fertilitate la Imperial College London, a avertizat că aceste competenţe reduse de comunicare devin tot mai răspândite în sistemul public de sănătate din Marea Britanie şi se vor agrava dacă nu sunt luate măsuri.

Afirmaţiile lordului Winston sale au fost susţinute de lordul Kakkar, chirurg, care le-a spus colegilor din parlament că situaţia este “intolerabilă”. “Nu este corect pentru medici să fie nevoiţi să lucreze cu aceşti indivizi. Dar mai ales nu este corect pentru cetăţenii ţării noastre care, în momentele când nu se simt bine şi devin pacienţi în sistemul nostru sanitar, trebuie să fie siguri că angajaţii la care sunt expuşi sunt competenţi, îndeplinesc standardele cerute şi pot astfel să ofere calitatea îngrijirii pe care cetăţenii noştri o merită”, a spus Kakkar.

Purtătoarea de cuvânt pe probleme de sănătate din partea laburiştilor, Baroneasa Thornton, a declarat că partidul său susţine principiul libertăţii de mişcare şi recunoaşte “contribuţia pozitivă a asistentelor, moaşelor şi medicilor din Uniunea Europeană”, însă a adăugat că “libertatea de mişcare nu trebuie să fie prioritară în faţa siguranţei pacienţilor”.

Conform legislaţiei Uniunii Europene, autorităţile naţionale nu pot testa competenţele lingvistice sau medicale ale asistentelor din state UE. Astfel de teste sunt considerate că ar restricţiona libera circulaţie a forţei de muncă. Numărul asistentelor europene înregistrate la muncă în Marea Britanie s-a dublat din octombrie, de când au fost eliminate aceste teste. Consiliul Medical General a anunţat că 22.000 (circa 10 la sută) dintre doctorii care au licenţă de muncă în Marea Britanie provin din Zona Economică Europeană, inclusiv 1.862 de doctori calificaţi în România şi 722 în Bulgaria.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 1]
Exit mobile version