Boris Johnson, principalul favorit în cursa pentru preluarea șefiei Partidului Conservator și a postului de prim ministru, va fi judecat pentru „minciună și inducere în eroare” în campania referendumului pentru Brexit, scrie The Independent.
Johnson urmează să fie judecat pentru „minciună și inducerea în eroare a britanicilor” cu privire la consecințele Brexit.
Un judecător l-a convocat să se prezinte în instanță după ce un bărbat i-a făcut plângere penală privitoare la faptul că Johnson a spus în campania pentru referendum că aderarea la UE costa Marea Britanie 350 milioane lire sterline pe săptămână.
Judecătorul de district Margot Coleman nu a luat în considerare argumente prezentate de avocații lui Boris Johnson precum că acest caz este o încercare “enervantă” de a submina rezultatul referendumului din 2016.
„După ce am luat în considerare toți factorii relevanți, pot spune că este un caz potrivit pentru a emite convocarea solicitată pentru cele trei infracțiuni. Încărcările sunt imputabile. Aceasta înseamnă că pârâtul va fi obligat să vină la această instanță pentru o audiere preliminară, iar cazul va fi apoi trimis instanței coroanei pentru judecare”, a apreciat judecătorul.
Avocatul reclamantului a declarat instanței că Johnson a înșelat în mod deliberat publicul, în timpul campaniei pentru referendumul din 2016 și a repetat declarația în timpul alegerilor generale din 2017.
La momentul presupuselor infracțiuni, Boris era deputat în Uxbridge și South Ruislip.
„Democrația cere conducere responsabilă și onestă de la cei aflați în serviciul public. Conduita inculpatului Boris Johnson a fost atât iresponsabilă, cât și necinstită”, a mai apreciat acuzarea.
„Marea Britanie nu a trimis niciodată, nu a dat sau a oferit UE 350 milioane de lire sterline pe săptămână – această declarație nu este pur și simplu ambiguă. Acuzarea nu are nicio legătură cu Brexit, singura relevanță pentru Brexit este aceea că, în timpul referendumului, dl Johnson a ales să inducă în eroare publicul”, a continuat avocatul.
Acesta a mai spus că acuzatul știa că declarațiile sale sunt false, întrucât în anul 2016 acesta a declarat într-un interviu „trimitem 10 miliarde de lire sterline pe an”, iar cifra de 350 de milioane de lire sterline pe săptămână ar însuma dublul acestei sume.
Avocații fostului ministru de Externe au spus că mesajul afișat pe autobuzele de campanie potrivit căruia Marea Britanie trimite UE 350 de milioane de lire sterline pe săptămână s-a bazat pe informații la care toți au acces.
„Ca și în cazul multora dintre afirmațiile făcute în campaniile politice, aceasta a fost provocată, contrazisă și criticată”, a apreciat avocatul.
El a mai afirmat că urmărirea penală a fost începută „în scopuri politice” și este „o cascadorie politică prin care încearcă să se submineze rezultatul referendumului”.