Majorarea prețului la energie, efecte devastatoare pentru agricultori. Costul ridicat îi împiedică pe proprietarii serelor din sud-estul Angliei să folosească căldura pentru a cultiva castraveți pentru piața britanică.
Probleme sunt și în alte părți ale țării, cultivatorii nu au reușit să planteze ardei, vinete și roșii, după ce creșterea prețurilor la gazele naturale de la sfârșitul anului trecut a fost amplificată de invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a făcut ca aceste culturi să devină neviabile din punct de vedere economic. Afectarea fermelor din Marea Britanie, care au nevoie de gaz pentru a contracara vremea din țară, este unul dintre nenumăratele moduri în care criza energetică și invazia au afectat aprovizionarea cu alimente din întreaga lume, producția globală de cereale și uleiuri comestibile fiind, de asemenea, amenințate, potrivit Reuters citat de Mediafax.
În Marea Britanie, este posibil să crească prețurile la alimente într-o perioadă de inflație istorică și să amenințe disponibilitatea unor bunuri precum sandvișul cu castraveți, care este prin excelență britanic, servit la turneul de tenis de la Wimbledon și la marile hoteluri din Londra.
În timp ce anul trecut, producerea unui castravete în Marea Britanie costa aproximativ 25 de pence, în prezent acest cost s-a dublat și va ajunge la 70 de pence atunci când prețurile mai mari la energie vor intra pe deplin în vigoare, potrivit organismului de comerț British Growers.
Facturile la energie EXPLODEAZĂ de mâine. Britanicii s-au repezit să trimită citirile cotoarelor pentru a beneficia de prețuri mai mici
Marți, în cele mai mari lanțuri de supermarketuri din Marea Britanie, castraveții de mărime normală se vindeau cu doar 43 de pence.
Prețul îngrășămintelor s-a triplat față de anul trecut în timp ce costul dioxidului de carbon – utilizat atât pentru a ajuta la creștere, cât și la ambalare – și al forței de muncă au crescut și ele. „Ne aflăm acum într-o situație fără precedent, în care creșterile de costuri au depășit cu mult capacitatea unui cultivator de a face ceva în acest sens”, a declarat Jack Ward, șeful British Growers.
Inflația din Marea Britanie a atins în februarie un maxim al ultimilor 30 de ani de 6,2% și se preconizează că se va apropia de 9% la sfârșitul anului 2022, contribuind la cea mai mare scădere a nivelului de trai din anii 1950. Uniunea Națională a Fermierilor spune că Marea Britanie avertizează că producția britanică de ardei ar putea scădea de la 100 de milioane anul trecut la 50 de milioane în acest an, iar cea de castraveți de la 80 de milioane la 35 de milioane.
În timpul iernii, Marea Britanie a importat de obicei aproximativ 90% din culturi precum castraveții și roșiile, dar a avut consumul asigurat din producția internă în timpul verii. Asociația cultivatorilor din Lea Valley, ai cărei membri produc aproximativ trei sferturi din recolta de castraveți și ardei dulci a Marii Britanii, a declarat că aproximativ 90% nu au plantat în ianuarie, în timp ce jumătate dintre ei nu au plantat încă și nu vor planta dacă prețurile la gaze rămân ridicate.
…Majorarea energiei, efecte devastatoare în Marea Britanie. Serele stau goale, din cauza costurilor ridicate…