in

Marea Britanie: Brexitul și pandemia îi alungă pe lucrătorii europeni înapoi în țările lor

Lucrătorii europeni care muncesc în Marea Britanie caută soluții pentru a pleca din țară. Acum, că Marea Britanie a părăsit spațiul comunitar, cetățenii UE vor avea nevoie de viză pentru a munci acolo. Iar aceste restricții vor îngreuna și mai mult recrutările de personal sanitar.

„Există loc pentru fiecare în Londra. Sunt oameni care vin din întreaga lume aici și trăiesc într-o mare comunitate, iar acest lucru este uimitor”, spune un alt asistent, Luigi D’Onofrio, pentru „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle.

Șase ani a lucrat ca asistent medical în Londa și chiar a devenit asistent medical principal. Dar acum revine în Italia. Deși cetățean european, s-a simțit neglijat de guvernul britanic după referendumul pentru Brexit. Și spune că munca sa din timpul pandemiei a rămas lipsită de recunoaștere.

„Vocea noastră nu a fost auzită niciodată. Nu am fost niciodată luați în seamă – nici măcar în ultimul an. Am ajutat atât de mult Marea Britanie, dar nu suntem suficient de apreciați, nu ni s-a acordat niciodată atenția cuvenită”, se plânge Luigi.

Așa că bărbatul a decis să se întoarcă acasă, în Italia. Mulți dintre prietenii săi, italieni din Londra, au făcut-o deja. Nu va fi o problemă să-și găsească un loc de muncă în țara natală. E mare nevoie de oameni cu pregătirea sa, mai ales că pandemia continuă.

Raj Sehgal administrează mai multe cămine de bătrâni în Norfolk, în estul Angliei. La întâlnirile cu echipa se discută frecvent cum să facă față deficitului de personal. În ultimii patru ani i-a fost aproape imposibil să găsească angajați calificați.

„După referendum, mulți angajați din Uniunea Europeană nu s-au mai simțit bineveniți. Unii și-au dat demisia, alții s-au întors în țările lor. Acolo unde altădată aveam 20 de cetățeni europeni, acum mai sunt unul sau doi”, spune Raj Sehgal, administrator al unui cămin de bătrâni.

Magazine românești din Anglia, închise de pandemie: „Toți se sperie de COVID și de Brexit. Se întorc acasă”

Maria Costeira din Portugalia este singurul expat care a rămas. Munca sa nu e deloc ușoară. Are salariul minim și face multe ore suplimentare. Știe că există un deficit de asistente și infirmiere, mai ales acum, în perioada pandemiei de coronavirus, în condițiile în care numărul infecțiilor crește alarmant.

„Ce o să se întâmple dacă străinii nu mai pot veni aici după Brexit? Va fi o țară fără îngrijitori. Cine va avea grijă de cei vârstnici?”, se întreabă asistenta.

Puțini britanici sunt dispuși să se implice. În Norfolk se fac angajări, dar cei mai mulți renunță după numai câteva zile. Iar deficitul a ajuns în Marea Britanie la 100.000.

„Oamenii pur și simplu nu vor să lucreze atâtea ore. Vă pot arăta e-mailuri, comentarii, de la persoanele pe care am vrut să le recrutăm. Oamenii sunt nemulțumiți de salariul oferit, de munca pe care trebuie să o presteze și de responsabilitățile pe care le au având în vedere câți bani primesc”, explică Raj Sehgal, administratorul căminului de bătrâni.

Maria intenționează să rămână în Marea Britanie pentru moment – în ciuda Brexitului. Dar vrea să-și viziteze familia din Portugalia în curând. Însă a promis că se va întoarce în Norfolk – spre bucuria celor de aici.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Anglia. Nou-născut găsit mort în pădure. O femeie a fost arestată la un an de la crimă

Breaking News. Șase români arestați în Harrow în această dimineață. Sclavie, trafic de persoane, controlul prostituției și spălare de bani