in

Marea Britanie dă ultimatum UE pentru încheierea acordului comercial: „Vrem să știm până pe 15 octombrie”

Regatul Unit a anunțat Uniunea Europeană că până la 15 octombrie trebuie să se știe dacă va exista un acord comercial sau nu, întrucât companiile trebuie să se pregătească, a arătat un purtător de cuvânt al premierului Boris Johnson, potrivit Reuters.

„Trebuie să fim într-o poziție de unde putem furniza certitudine mediului de afaceri cu privire la termenii viitoarei noastre relații cu UE și noi credem că trebuie să fim capabili să oferim claritate cu privire la existenta sau nu a unui acord până la 15 octombrie”, a declarat el.

Runda de negocieri desfășurată săptămâna trecută între UE și Londra, ultima programată, nu a reuşit să soluționeze toate problemele rămase nerezolvate.

Lui Boris Johnson nu îi pasă de tratatul cu UE: „Putem să trăim foarte bine și fără un acord”

Principalele divergențe sunt legate de solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de comerț liber – fără cote și taxe vamale – Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, pentru a evita o posibilă concurență neloială din partea britanicilor pe piața europeană. Un dosar sensibil este și cel referitor la pescuit.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condițiile despărțirii.


Marea Britanie a intrat de atunci într-o perioadă de tranziție, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relație, în special legătura comercială, cu speranța că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Dacă un asemenea acord nu este convenit, viitoarea relație comercială dintre UE și Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizației Mondiale a Comerțului.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Marea Britanie. Numărul șomerilor din cauza crizei COVID-19 se apropie de 500.000

Peste 600.000 de români au aplicat pentru statutul de rezident în Marea Britanie după ieșirea din UE