Menu
in

Marea Britanie: Decesele depășesc nașterile pentru prima dată în aproape 50 de ani

Pentru prima dată în aproape o jumătate de secol, numărul deceselor din Marea Britanie l-a depășit pe cel al nașterilor, potrivit unor date oficiale publicate de Oficiul Național de Statistică (ONS). Excluzând perioada de la începutul pandemiei de Covid-19, acest fenomen reprezintă o schimbare semnificativă în dinamica demografică a țării.
>>> Medicină șoc în Marea Britanie: Chirurgul a operat cu un briceag pe care îl folosea pentru a tăia mâncarea la prânz

În perioada de până la mijlocul anului 2023, au fost înregistrate aproximativ 16.300 mai puține nașteri decât decese. Acesta este primul astfel de decalaj de la așa-numitul „baby bust” din anii 1970, atunci când numărul nașterilor a scăzut dramatic. Declinul fertilității și dispariția generației „baby boomers” – cei născuți imediat după Al Doilea Război Mondial – sunt considerate principalele motive pentru această schimbare, scrie The Guardian.

Marea Britanie: Decesele depășesc nașterile

În ciuda faptului că nașterile sunt mai puține decât decesele, populația totală a Marii Britanii continuă să crească. Până la mijlocul anului 2023, numărul locuitorilor a crescut cu 1%, ajungând la 68,26 milioane de oameni, acest lucru fiind posibil datorită migrației nete. Aproximativ 677.300 de persoane au migrat în Marea Britanie în această perioadă, compensând astfel declinul natural al populației.

Economiștii au descris acest fenomen ca pe un „memento dur al provocărilor demografice” cu care se confruntă Marea Britanie. Orașele mari, prietenoase cu studenții și imigranții, au o populație care îmbătrânește mai lent, ba chiar devin mai tinere. În schimb, în satele rurale, populația îmbătrânește într-un ritm mult mai rapid. Acest dezechilibru demografic creează presiuni pentru factorii de decizie politică, care trebuie să răspundă unor nevoi diferite în funcție de regiune – în unele zone, cererea pentru îngrijire socială crește, în timp ce în altele este necesar să se aloce mai multe locuri în școli.
>>> Băncile din Marea Britanie vor putea întârzia plățile cu până la patru zile, ce prevede noua lege

Rata de fertilitate în scădere

Conform ONS, rata totală de fertilitate din Anglia și Țara Galilor a scăzut la 1,49 copii per femeie în 2022, de la 1,55 în 2021. Pentru a menține populația la un nivel constant, rata de fertilitate trebuie să fie de cel puțin 2,1 copii per femeie, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Acest declin al fertilității se alătură unui trend global în care multe țări se confruntă cu o scădere a numărului de nașteri.

Cu toate acestea, experții demografi rămân optimiști cu privire la posibilitatea ca nașterile să depășească din nou decesele în viitorul apropiat. Dr. Andrea Tilstra, cercetător la Centrul Leverhulme pentru Știința Demografică de la Universitatea Oxford, afirmă că Marea Britanie trece printr-o perioadă de tranziție, în care femeile aleg să aibă copii la o vârstă mai înaintată, o tendință care ar putea continua pe termen lung datorită progreselor în tehnologia medicală.

„Generațiile mai tinere amână nașterea copiilor, iar deși ratele de fertilitate sunt în declin, există șansa ca acestea să se redreseze,” a explicat Dr. Tilstra. „Acest lucru ar putea avea loc pe măsură ce aceste generații intră în 30 de ani sau chiar 40 de ani, iar abilitatea de a avea copii mai târziu în viață devine normă, susținută de tehnologii precum fertilizarea in vitro (FIV).”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 4.5]
Exit mobile version