in

Marea Britanie: Instalatorul polonez se întoarce acasă, instalatorul român mai rămâne

Mai mulți muncitori polonezi s-au întors acasă decât au plecat în străinătate anul trecut, o premieră pentru Polonia în ultimul deceniu, ca urmare a îngrijorărilor provocate de Brexit dar și a dinamismului pieței muncii din Polonia care a dus la creșterea rapidă a salariilor, transmite Bloomberg.

Potrivit datelor oficiale publicate de Institutul național de statistică de la Varșovia, numărul cetățenilor polonezi care trăiesc peste hotare a scăzut cu 85.000 de persoane anul trecut, până la 2,46 milioane persoane, exodul din Marea Britanie fiind responsabil pentru întreaga scădere.

În prezent, rata șomajului în Polonia se situează la un minim istoric după căderea comunismului, iar salariile sunt în creștere, pe măsură ce angajatorii se luptă între ei pentru a găsi muncitori.

„Este mult prea devreme să strigăm «se întorc». Să sperăm că scăderea va continua în 2019, posibil încurajată de Brexit. Avem nevoie disperată de ei acasă”, a declarat Jakub Borowski, economist șef la Credit Agricole Bank Polska SA.

De la aderarea la Uniunea Europeană în 2004, numărul emigranților polonezi s-a dublat, ajungând la un vârf de peste 2,5 milioane în 2017. Între timp însă, Marea Britanie, care a fost cea mai populară destinație pentru muncitorii polonezi după 2006, și-a pierdut poziția de lider în favoarea Germaniei, țara vecină și cel mai mare partener comercial al Poloniei.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]


Laburistul Jeremy Corbyn promite Internet gratis în toată Marea Britanie dacă vine la guvernare

Mai mulți români arestați în Anglia. Făceau parte dintr-o rețea internațională de proxeneți