Economiștii de la Moody’s, unul dintre cei mai mari trei furnizori de scoruri guvernamentale și de credit pentru companii și investitori, arată că o ieșire a Marii Britanii din UE fără un acord va duce, cel mai probabil, la recesiune.
Potrivit agenției de rating, citată de The Independent, criza ar fi amplificată și de slăbirea economiei mondiale. Această opinie este împărtășită și de economiștii altor mari bănci mondiale.
Totodată, unul dintre posibilii prim-miniștri ai Marii Britanii, Jeremy Hunt, a recunoscut că ieșirea fără o înțelegere poate provoc daune economice similare cu cele produse de criza din 2008 care a condus la recesiune și la trimiterea în șomaj a 2,7 milioane de oameni.
„Credem că, fără un acord, economia britanică ar intra probabil într-o recesiune”, spune ultima analiză anuală a bonității britanice de către Moody’s.
„Lira sterlină, care a slăbit deja de la votul pentru Brexit, va intra sub încă o presiune. Inflația ar crește temporar… ceea ce va afecta salariile reale în primii doi-trei ani după Brexit. Acest lucru, la rândul său, ar pune în balanță cheltuielile de consum și ar diminua creșterea economică”, mai arată agenția.
Moody’s a remarcat că și guvernul britanic a estimat în noiembrie că plecarea din UE fără un acord ar reduce PIB-ul cu între 6,3 și 10,7% pe parcursul a 15 ani.
Riscurile au crescut în ultimele luni, nu în ultimul rând din cază că cei doi candidați pentru a o înlocui pe Theresa May insistă că sunt gata să iasă din UE fără acord pe 31 octombrie.
În același timp, economia globală este puternic slăbită de tensiunile provocate de războiul comercial al lui Donald Trump, în principal cu China, dar și amenințările acestuia către Europa și Mexic.
Marți, 2 iulie, ministrul de Finanțe britanic, Philip Hammond, a spus că se așteaptă la un cost de 90 de miliarde de lire sterline și a cerut guvernului să găsească mai mulți bani pentru a face față impactului imediat al unei ieșiri fără acord.