in

Marea Britanie refuză să reia negocierile cu privire la tratatul comercial cu UE

Guvernul britanic a refuzat să reînceapă negocierile privind acordul Brexit, în ciuda faptului că negociatorul șef al UE, Michel Barnier, pare să fi fost de acord cu toate cererile pentru reluarea discuțiilor, scrie The Guardian.

Un purtător de cuvânt al guvernului de la Londra a declarat că prim-ministrul a luat act de oferta UE de a „intensifica” discuțiile, luni, 19 octombrie, dar a insistat că nu există încă nicio bază pentru reluarea negocierilor.

Purtătorul de cuvânt a spus: „A fost o discuție constructivă. Marea Britanie a luat act de propunerea UE de a intensifica cu adevărat discuțiile, ceea ce ar fi de așteptat în această etapă a negocierilor. Cu toate acestea, Marea Britanie continuă să creadă că nu există nicio bază pentru reluarea discuțiilor decât dacă există o schimbare fundamentală de abordare din partea UE.”

„Aceasta înseamnă o abordare a UE în concordanță cu încercarea de a găsi un acord între egali suverani și cu acceptarea faptului că mișcarea trebuie să provină atât din partea UE, cât și din partea Marii Britanii. Cele două echipe au fost de acord să rămână în strânsă legătură”, a mai spus acesta.

Ce înseamnă pentru români și pentru UE un Brexit încheiat fără acord comercial. Situația poate deveni foarte grea

Astfel, mai rămân doar patru săptămâni în care ar putea fi purtate negocieri utile pentru urmărirea unui acord comercial cuprinzător, înainte de a începe procesul de ratificare parlamentară.

Vorbind în Camera Comunelor, ministrul Michael Gove a salutat inițial oferta lui Barnier. Negociatorul UE, care a vorbit cu omologul său britanic, David Frost, cu câteva ore mai devreme, a scris pe Twitter: „Tocmai am vorbit cu David Frost. După cum a declarat vineri [președintele Comisiei Europene] Ursula von der Leyen, am confirmat că UE rămâne disponibilă pentru a intensifica discuțiile la Londra, săptămâna aceasta, pe toate subiectele, pe baza textelor legale. Acum așteptăm reacția Regatului Unit ”.

Gove le-a spus parlamentarilor: „Chiar dacă am constatat că există o mișcare constructivă din partea UE și salut asta … evident, trebuie să lucrăm pe baza intensificării propuse de ei. Și prefer să privesc înainte cu optimism decât să privesc înapoi cu furie ”.

Răspunsul final al guvernului după ce Gove a părăsit parlamentul a provocat un oarecare amuzament la Bruxelles, mai arată publicația britanică.

Atât cancelarul german, Angela Merkel, cât și președintele francez, Emmanuel Macron, au spus că sunt dispuși să facă compromisuri cu privire la cele mai controversate probleme de control al subvențiilor interne și accesul UE la apele de pescuit britanice.

Surse din UE au sugerat că guvernul pur și simplu s-a simțit în imposibilitatea de a inversa atât de repede suspendarea discuțiilor de către Boris Johnson.

Gove a mai spus că UE „a refuzat să negocieze serios pentru [ultima] lună aproximativă”, ducând la decizia lui Johnson de a pune capăt discuțiilor, vinerea trecută, cu excepția cazului în care UE a revenit cu „chestiuni fundamentale”.

El a spus că pregătirile pentru o ieșire fără un acord comercial „se intensifică acum”, raportând că a instruit comitetul special pentru ieșirea din UE să se întrunească de cinci ori pe săptămână începând de luni.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

COVID-19 în Marea Britanie: Peste 18.800 de cazuri și 80 de morți în ultimele 24 de ore

Victime colaterale ale COVID-19 în Marea Britanie. Zeci de mii de copii nu au fost operați, tratamente întrerupte, alcoolism, depresii