Guvernul Boris Johnson a realizat un raport în care este descrisă relația Regatului Unit cu Rusia și China, țări considerate „amenințări” sau „provocări”.
Raportul de 116 pagini, intitulat „Marea Britanie globală într-o eră competitivă”, rezervă cele mai semnificative critici pentru Rusia, dar face și o analiză a provocărilor venite din partea Chinei.
Rusia este principala provocare în materie de securitate pentru Marea Britanie, spune premierul Boris Johnson, care a anunțat că țara sa va investi mai mult în domeniu apărării. Guvernul britanic dorește să își sporească cheltuielile cu apărarea cu 24 miliarde de lire sterline în următorii patru ani, o creștere semnificativă de la cele 42,2 miliarde de lire sterline pe care le-a cheltuit în 2019-2020, arată Digi 24.
Pe lângă investițiile în apărare, guvernul va investi 15 miliarde de lire sterline pentru cercetare și dezvoltare în știință și tehnologie, peste 17 miliarde de lire sterline pentru combaterea schimbărilor climatice și promovarea biodiversității și 13 miliarde de lire sterline în lupta împotriva coronavirusului.
Rusia răspândește FAKE NEWS despre vaccinul britanic: Vă transformă în MAIMUȚE!
Documentul relevă importanța parteneriatului economic și militar cu SUA.
În ceea ce privește China, raportul arată că „puterea crescândă a Chinei şi aservitatea internațională vor fi probabil cel mai semnificativ factor geopolitic din anii 2020”. Totodată, China este catalogată drept „o mare provocare”.
Cu privire la Rusia, în raportul guvernului britanic este menționat faptul că „va rămâne cea mai acută amenințare directă pentru Marea Britanie. Rusia este cea mai acută amenințare din regiune și vom colabora cu aliații NATO pentru a asigura un răspuns occidental unit, combinând eforturile militare, de informații şi diplomatice”.
Marea Britanie își va mări numărul de focoase nucleare la 260, o creștere substanțială față de obiectivul anunțat anterior de 180. Marina Regală va păstra patru submarine cu rachete balistice cu energie nucleară pentru lansarea acestor focoase, asigurându-se că cel puțin un submarin este în serviciu în orice moment. Angajamentul Regatului unit față de NATO se va concretiza prin prezența mai multor trupe în străinătate. Marea Britanie își va reface, de asemenea, instalațiile militare din Singapore, Oman, Kenya și Gibraltar.
În domeniul spațial, Marea Britanie intenționează ca în 2022 să aibă capacitatea de a lansa sateliți comerciali. pentru atingerea acestui scop armata britanică va forma un Comandament spațial.