Menu
in

Marea Britanie. Se împuținează muncitorii din UE. Cea mai gravă lipsă a forței de muncă din ultimii 12 ani

În timp ce susținătorii ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană afirmă că europenii iau locurile de muncă ale britanicilor, se pare că piața forței de muncă din regat are deja probleme înainte cu mai puțin de o lună de legalizarea Brexit.

Potrivit The Guardian, industria alimentară din Marea Britanie suferă de cea mai gravă lipsă a forței de muncă din ultimii 12 ani. O arată o scrisoare trimisă guvernului britanic semnată de 30 de asociații patronale și reprezentați ai marilor lanțuri de supermarketuri precum Food and Drink Federation, din care fac parte Unilever, Tesco, Sainsbury, Asda și Morrisons, dar și Uniunea Națională a Fermierilor.



Potrivit unui studiu citat în scrisoarea respectivă, se preconizează ca sectorul să fie grav afectat de riscul scăderii forței de muncă a UE. Astfel, se așteaptă un deficit de 43% în sectorul educației și 49% în cel sanitar, întrucât mulți dintre lucrătorii din Uniunea Europeană au luat în calcul plecarea din Marea Britanie din cauza Brexit.

Predicțiile vin pe fondul noilor date ale Biroului Național de Statistică (ONS) care relevă că din ce în ce mai puțini europeni vin să muncească în Marea Britanie.

Astfel, scrie cotidianul britanic, creșterea numărului de cetățeni din Uniunea Europeană care lucrează în Marea Britanie s-a redus aproape la jumătate, de la o medie de  peste 60.000 pe trimestru, în primele nouă luni ale lui 2016, la doar 30.000 în ultimele luni ale anului.

„Angajatorii din sectoare cum ar fi de vânzarea cu amănuntul, ospitalitate și îngrijire vor avea mai mult de muncă pentru a atrage candidați, iar penuria de pe piața muncii va trebui contracarată de îmbunătățirea atractivității locurilor de muncă și a condițiilor de remunerare, acolo unde este posibil”, a declarat Gerwyn Davies, consultant pe probleme de muncă la Chartered Institute of Personnel and Developmentat (CIPD), instituție specializată în resurse umane care a efectuat un sondaj în rândul a peste 1.000 de angajatori.

El a spus că noua provocare va fi recrutarea britanicilor pentru sectoare ce se bazează în mod istoric pe forță de muncă din afara Regatului Unit. În caz contrar, va fi afectată creșterea producției din Marea Britanie în următorii ani.

Un alt studiu citat de The Guardian, efectuat de London Employment Monitor, relevă faptul că există o scădere de 29% în rândul celor care își cată de muncă în instituțiile financiare din City of London.

„Mulți dintre clienții noștri non-britanici aleg să se întoarcă acasă sau caută oportunități în altă parte, în Europa”, a declarat Hakan Enver, director de operațiuni la Morgan McKinley Financial Services.

A început Brexit-ul. Theresa May: „Nu vrem niciun fel de înțelegere cu UE. Oprim imigrația!”

S-a aflat data la care Guvernul May va declanșa Brexit-ul. Mai devreme decât ne-am așteptat!

Parlamentarii britanici au votat. Românii din UK, în pericol să fie trimiși acasă după Brexit

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version