Produsul Intern Brut din Marea Britanie a crescut cu 0,8% în primul trimestru al anului 2022, dar, în luna martie a înregistrat o contracție de 0,1%, ceea ce specialiștii văd ca fiind un pas către recesiune.
Economia Marii Britanii s-a contractat cu 0,1% în martie, arată Sky News, în condițiile în care creșterea inflației a avut un impact masiv asupra cererii pentru a compensa impulsul care era așteptat de la sfârșitul restricțiilor COVID.
Cifra lunară a fost la 0 în februarie și a avut o creștere de doar 0,7% în ianuarie, în timp ce cifra trimestrială (între ianuarie și martie) a arătat o creștere de 0,8%, în scădere de la 1,3% față de ultimele trei luni precedente.
Ministrul de Finanțe britanic, Rishi Sunak, a declarat: „Economia Marii Britanii s-a redresat rapid din perioada cea mai gravă a pandemiei, iar creșterea noastră în primele luni ale anului a fost puternică – mai rapidă decât în SUA, Germania și Italia, dar știu că acestea sunt încă vremuri neliniștite.”
„Recuperarea este perturbată de invazia barbară a Ucrainei de către Putin și de alte provocări globale, dar continuăm să ajutăm oamenii acolo unde putem”, a spus Sunak.
Marea Britanie, amenințată de recesiune. Banca Angliei anunță că inflația va depăși 10% în acest an
„Creșterea este cea mai bună modalitate de a ajuta familiile pe termen lung, așa că, pe lângă reducerea presiunii imediate asupra gospodăriilor și a întreprinderilor, investim în capital, oameni și idei pentru a crește nivelul de trai în viitor”, a mai arătat ministrul de Finanțe.
Recesiunea este anunțată și de către Banca Angliei
Datele Oficiului Național de Statistică au fost publicate în timp ce se trag semnale de alarmă asupra perspectivelor economice ale țării, Banca Angliei avertizând săptămâna trecută că o recesiune se profilează din cauza ritmului de creștere a crizei costului vieții.
Familiile și companiile se confruntă cu greutatea creșterilor globale ale prețurilor cauzate în mare parte de cererea care depășește oferta, pe măsură ce criza COVID se atenuează și, în ultimul timp, de efectele războiului Rusiei în Ucraina.
Cifre separate publicate de ONS săptămâna viitoare sunt înclinate de economiști pentru a arăta că inflația se apropie de un maxim din ultimii 40 de ani în aprilie, la aproximativ 8,5%.
Saltul, de la nivelul de 7% din martie, va fi în mare parte o consecință a costurilor mai mari ale energiei care vor fi transferate în lanțul de aprovizionare, crescând costul afacerilor și, în cele din urmă, costul bunurilor și serviciilor de zi cu zi.
Există, de asemenea, un șoc direct al prețurilor care se reflectă pentru prima dată: creșterea fără precedent de 693 de lire sterline a plafonului prețului energiei pentru gospodării, care a fost impus la 1 aprilie.