in

Marea Britanie: Uber garantează șoferilor salariul minim, concedii plătite și pensii

Compania Uber a dat asigurări că tarifele sale nu vor crește după ce a anunțat că tuturor celor 70.000 de șoferi din Marea Britanie li se va garanta salariul minim, plata concediilor și pensii.

Astfel, șoferii care lucrează pentru Uber vor câștiga cel puțin 8,72 lire sterline pe oră, o mișcare ce ar putea zdruncina economia, scrie BBC.

Anunțul companiei vine la o lună după ce a pierdut o bătălie legală în Regatul Unit, pentru statutul de șofer.

Analiștii au avertizat, de asemenea, că Uber a crescut prețurile în California după o decizie similară și că probabil va face același lucru în Marea Britanie.

Directorul executiv al Uber, Dara Khosrowshahi, a declarat pentru Evening Standard: „Este o îmbunătățire semnificativă a standardului de lucru pentru șoferii din Marea Britanie după o bătălie juridică de cinci ani.”

Avocata Rachel Mathieson, care a reprezentat șoferii Uber, a numit mișcarea ca fiind „o etapă foarte semnificativă”.

Modificările nu se aplică totuși curierilor din activitatea de livrare a alimentelor, Uber Eats, care rămân independenți.

Român, șofer de Uber în Londra: „Englezii sunt niște țărani, niște prosti… și bețivi. Noi suntem mai deștepți ca ei…”

În februarie, Uber a pierdut a treia și ultima etapă a unei bătălii legale de cinci ani cu șoferii care au susținut că sunt clasificați în mod greșit ca angajați independenți.

Compania a susținut că este un agent, iar șoferii săi lucrează pe cont propriu.

Dar Curtea Supremă a decis că șoferii sunt lucrători, o categorie care are drepturi minime legale, de concediu și de pensie.

Uber nu a fost obligată din punct de vedere legal să acorde aceste beneficii, dar se confruntă cu acțiuni suplimentare din partea conducătorilor auto, precum și cu solicitări de despăgubiri pentru drepturile pierdute din trecut.

Uber, care valorează 110 miliarde de dolari, dar nu a realizat niciodată profit, a declarat că modificările salariilor șoferilor din Marea Britanie vor fi făcute de miercuri, 17 martie.

Toți șoferii își vor păstra libertatea de a alege dacă, când și unde conduc.

Compania a declarat că recenta hotărâre a Curții Supreme a Regatului Unit a oferit o cale mai clară de urmat în ceea ce privește un model care oferă șoferilor drepturile statutului de lucrător – continuând totodată să-i lase să lucreze flexibil.
Un șofer român din Anglia deplânge cu ochii în lacrimi viața în străinătate: „Te duci, te întorci și anii se duc”

Disperare în Guvernul britanic. Boris Johnson anunță că se va vaccina „foarte curând” cu produsul Oxford/AstraZeneca