Menu
in

Marea Britanie vrea să „modifice semnificativ” acordul Brexit. Ce răspunde Uniunea Europeană

Guvernul din Marea Britanie a anunțat că dorește să facă „schimbări semnificative” asupra protocolului nord-irlandez de la acordul Brexit pe care l-a semnat cu Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Boris Johnson a spus că schimbările sunt posibile „folosind flexibilitatea care a fost avută în vedere la redactarea sa”.

„Credem că protocolul așa cum a fost elaborat permite negocieri și îmbunătățiri suplimentare și că pot fi făcute ameliorări, pentru a permite funcționarea sa pe termen lung”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului britanic.

„Dorim să facem schimbări semnificative asupra modului în care protocolul este pus în practică, folosind flexibilitatea care a fost avută în vedere la redactarea sa”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

La jumătatea săptămânii trecute, Regatul Unit a anunțat că nu se va abține de la adoptarea unor măsuri pentru a soluționa tensiunile comerciale post-Brexit din Irlanda de Nord, după ce, anterior, Uniunea Europeană a făcut un apel la „creativitate și hotărâre” din partea Londrei pentru soluționarea diferendului referitor la protocolul nord-irlandez.

Brexit: Tot mai multe companii britanice își mută sediile în Uniunea Europeană

Ministrul de Externe britanic, Liz Truss, a explicat că propunerile Bruxelles-ului nu au reuşit să trateze problema esențială referitoare la controlul transportului de mărfuri între Marea Britanie și provincia Irlanda de Nord.

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru relații interinstituționale, Maros Sefcovic, afirmase că Londra ar trebui să dea dovadă de „creativitate și hotărâre” pentru a soluționa diferendul referitor la protocolul privind Irlanda de Nord în loc să amenințe cu acțiuni unilaterale.

Protocolul nord-irlandez din cadrul Acordului de retragere a Regatului Unit din UE stipulează că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, stat UE, care ar amenința Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Totuși, guvernul de la Londra încearcă să renegocieze înțelegerea, susținând că au apărut disfuncționalități în transportul unor mărfuri către Irlanda de Nord și amenințând chiar cu activarea măsurilor de salvgardare, prevăzute în acord, dacă UE nu va accepta modificarea textului.


Marea Britanie vrea să „modifice semnificativ” acordul Brexit. Ce răspunde Uniunea Europeană…

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 2.5]
Exit mobile version