in

Milioane de cetățeni UE au primit statutul de rezident în Marea Britanie

4,3 milioane de cetățeni ai Uniunii Europene au primit statutul de rezident în Marea Britanie, după Brexit. Anunțul a fost făcut de Michael Gove, ministrul cancelariei guvernamentale.

Michael Gove a anunțat că Marea Britanie a acordat statutul de rezident permanent unui număr de 4,3 milioane de cetățeni ai Uniunii Europene, mai mulți decât populația unor state din blocul comunitar, ceea ce arată că ieșirea din UE nu a dus la un amplu exod al cetățenilor europeni, informează Reuters.

De menționat este faptul că, după referendumul din 2016 asupra Brexit, unii angajatori și universități au atenționat că Regatul Unit va înregistra un exod de specialiști şi că cetățenii UE se vor întoarce în țările lor.

Cetățenii din Uniunea Europeană, din Spațiul Economic European şi din Elveția, precum și familiile lor pot solicita statutul de rezident permanent pentru a continua să trăiască în Regatul Unit până la 30 iunie 2021, în cazul în care ei trăiau în această țară, înainte de 31 decembrie 2020.

Brexit: Mărfuri mai scumpe cu până la 50% din cauza noilor formalități vamale

„Au existat 4,9 milioane de cereri și 4,3 milioane au primit statutul (de rezident permanent), deci în Regatul Unit sunt mai mulți cetățeni UE decât în unele state membre – ceea ce este minunat”, a spus Michael Gove în fața unei comisii parlamentare.


El a mai adăugat că este „extraordinar” faptul că un număr atât de mare de români a ales Marea Britanie.

„Aceasta este o extraordinară publicitate pentru această țară. Un număr foarte mare de oameni au ales să rămână” în Regatul Unit, a adăugat el.

Gove a mai subliniat faptul că „aceasta demonstrează caracterul mincinos al absurdităților care susțineau că într-un fel Regatul Unit a devenit mai puțin atractiv și că cetățenii UE vor pleca, sau că aceasta va dăuna universităților și sectorului medical”.

De menționat este faptul că Marea Britanie are mai mulți cetățeni UE decât unele state membre, precum Slovenia, Malta, Luxemburg, Lituania, Letonia, Cipru, Croația şi Estonia, potrivit statisticilor privind populația din UE. Datele oficiale britanice arată că cetățeni din UE continuă să se mute în Regatul Unit.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Pepe a botezat-o pe fiica fratelui său, născută la Londra

Vreme incredibil de rece în Marea Britanie. Temperaturile au scăzut până la -17C