in

Ministru britanic: „Vor fi expulzări”. Parlamentul European, îngrijorat de soarta cetățenilor europeni din Regatul Unit

Parlamentul European va da publicității o rezoluție prin care își exprimă „îngrijorarea gravă” cu privire la poziția Regatului Unit asupra cetățenilor UE din Marea Britanie, scrie The Guardian.

Poziția PE vine în urma amenințărilor de deportare ale ministrului britanic al Securității, Brandon Lewis. Acesta a afirmat că cetățenii europeni care nu vor reuși să se înregistreze potrivit procedurii din Regatul Unit, până în iunie 2021, vor fi deportați.

Într-o rezoluție care a ajuns la dispoziția The Guardian, principalele grupuri politice europene și care va fi susținută eurodeputați miercurea viitoare, își arată îngrijorarea cu privire la comentariile ministrului și acuză administrația Johnson de anxietate în ultimele luni.

Ulterior, ministrul Lewis a afirmat că comentariile sale au fost scoase din context.

Cu toate acestea, rezoluția Parlamentului European, obținută de The Gardian, avertizează:

  • Fără un „document fizic” care oferă dovada dreptului lor la rezidență la sfârșitul perioadei de tranziție la 1 ianuarie 2021, există un „risc crescut de discriminare împotriva cetățenilor UE27 de către potențiali angajatori sau proprietari care ar putea dori să evite sarcina administrativă suplimentară de verificare online sau se tem în mod eronat că s-ar putea plasa într-o situație ilegală ”.
  • „Răspândirea geografică limitată” a asistenței oferite cetățenilor UE „mai în vârstă și vulnerabili”, inclusiv celor care pot avea dificultăți în utilizarea aplicațiilor digitale.
  • Procedura de cerere prin care trec cetățenii UE ar trebui abandonată pentru a se asigura că există prezumția că toți își pot păstra drepturile de a trăi și de a lucra în Marea Britanie.

PE va arăta, de asemenea, că nivelul liberei circulații acordat cetățenilor UE după Brexit ar trebui să fie un factor în decizia „gradului de cooperare viitoare în alte domenii”.

Sir Ed Davey, liderul interimar al liberal-democraților, a declarat despre rezoluție: „Acest lucru confirmă că Boris Johnson nu poate fi de încredere că își va păstra cuvântul atunci când vine vorba de drepturile cetățenilor UE în Marea Britanie. Riscul unei alte catastrofe Windrush este prea real cu această abordare rușinoasă. ”

Se așteaptă ca Marea Britanie să părăsească UE la 31 ianuarie. Proiectul de lege al acordului de retragere se întoarce la Camera Comunelor în această săptămână și se va muta la Camera Lorzilor luni, 13 ianuarie. Se așteaptă să fie publicat oficial la jumătatea lunii, iar Parlamentul European va vota pentru a-l ratifica pe 29 ianuarie, potrivit unui proiect de ordine scurs.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne britanic a declarat: „Am oferit deja certitudine celor peste 2 milioane de persoane cărora li s-a acordat statutul prin schema UE. Schema noastră este gratuită, există mult sprijin pentru solicitanți și, odată ce proiectul de lege privind acordul de retragere trece, cetățenii UE vor avea ocazia să aplice până la sfârșitul lunii iunie 2021.

„Am făcut mult mai mult decât a făcut oricare alt stat membru UE pentru cetățenii britanici stabiliți acolo și este timpul ca și ei să adopte o abordare la fel de generoasă”, consideră reprezentantul Ministerului britanic de Interne.

Perioada de tranziție de după Brexit ar putea fi prelungită. UE: „Nu este timp”
Prețurile înmormântărilor au luat-o razna în Marea Britanie. La Londra ai nevoie de 10.000 de lire sterline

Declarații șoc în cazul româncei moarte după naștere la un spital din Anglia: I-au fost refuzate produsele pentru coagularea sângelui