in

Ministrul de Finanțe britanic: „Economia Marii Britanii nu se va recupera rapid”. 8 milioane de lucrători beneficiază de ajutor guvernamental


Economia britanică nu se va recupera rapid după criza cauzată de coronavirus, a anunțat ministrul de Finanțe al Regatului Unit, Rishi Sunak.

Cifrele arată o creștere masivă a cererilor pentru beneficii, dar și 8 milioane de lucrători incluși în schema de ajutor a guvernului britanic.

Rishi Sunak a declarat în fața unei comisii din Camera Lorzilor, marți, 19 mai, că „nu există nicio evidență că va exista o revenire imediată” (a economiei), menționând că, chiar dacă societățile se vor redeschide, oamenii ar putea fi reticenți să înceapă să cheltuiască din nou.

„În oricare dintre cazuri, va dura ceva pentru ca lucrurile să revină la normal, chiar și după ce vom redeschis sectoarele închise în prezent”, a spus Sunak, descriind criza actuală drept „o recesiune severă de care nu am mai pomenit”.

Noile cifre oficiale au arătat o creștere record în ceea ce privește cererile de ajutor de șomaj în aprilie, cu 856.500 în lună, aproape cât cea mai mare creștere înregistrată în anii ’70.

Marea Britanie: 440.000 de lucrători independenți au beneficiat de ajutor financiar în prima zi de aplicare a schemei guvernamentale

De asemenea, Oficiul Național de Statistică a raportat că numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu o cincime, sau 157.000, în ultimele trei luni, din nou cea mai mare scădere din toate timpurile.

De asemenea, rata ocupării forței de muncă este proiectată la 10%, similar nivelului din perioada crizei financiare din 2008-2009.

Experții spun însă că ar fi și mai grav fără schema de ajutor a guvernului, care menține beneficiarii săi angajați din punct de vedere tehnic.

În prezent, există 8 milioane de muncitori din Marea Britanie care iau acest ajutor, potrivit guvernului, ceea ce reprezintă un sfert din forța de muncă din Regatul Unit.

Banca Angliei a proiectat o scădere a PIB-ului, în al doilea trimestru al anului 2020, de 25% și o contracție pe întregul an de 14%, cea mai mare scădere din anul 1706.

În raportul său cel mai recent, Banca Angliei a relevat faptul că economia Regatului Unit nu se va recupera până în a doua jumătate a anului 2021.

În prezent, se așteaptă ca împrumuturile guvernamentale în acest exercițiu financiar să se apropie de 300 miliarde de lire sterline sau aproximativ 15 procente din PIB, ducând datoria națională până la 96% din PIB.

Femeie de afaceri româncă din Italia, vrea să angajeze 16 lucrători, dar nu reușește: „Preferă să încaseze ajutorul social”
Anglia: Românul care furase medaliile unui veteran de război britanic a fost prins. Fugise în România cu portbagajul plin de obiecte furate

Vești bune de la NHS: Niciun caz de infectare cu coronavirus în Londra în ultimele 24 de ore