in

Ministrul de Finanțe Sajid Javid și-a dat demisia din cabinetul Boris Johnson și a fost deja înlocuit


Ministrul de Finanțe Sajid Javid și-a dat demisia din guvernul lui Boris Johnson  după discuțiile aprinse avute cu Dominic Cummings în urma cererii ca el să renunțe la consilierii săi.

Plecarea lui Javid vine cu doar o lună înaintea unui buget crucial, destinat să scrie cursul noului guvern – și îl face ministrul de Finanțe cu cel mai scurt mandat din ultimii 50 de ani.

Tensiunile au crescut între Johnson și Javid cu privire la planurile de cheltuieli și puterea celor două birouri.

Rivalitatea cu Dominic Cummings, controversatul șef de cabinet al prim-ministrului, datează de la demisia consilierului lui Javid, anul trecut.

O sursă apropiată de Sajid Javid a declarat că „niciun ministru care se respectă” nu poate accepta astfel de condiții.

„Premierul i-a spus ca trebuie sa concedieze toți consilierii săi speciali si să-i înlocuiască cu consilieri speciali aleși de Boris Johnson pentru a face o echipa”, a spus sursa pentru The Independent.

Rishi Sunak, secretarul șef al Trezoreriei, un personaj foarte puțin cunoscut, a fost numit rapid noul ministrul de Finanțe, fiind chemat de urgență la guvern.

John McDonnell, ministrul laburist din umbră pentru finanțe a declarat cu privire la plecarea lui Javid: „Aceasta trebuie să fie o situați în care guvernul este în criză după două luni la putere.”

„Dominic Cummings a câștigat în mod clar bătălia pentru a prelua controlul absolut asupra Trezoreriei și pentru a-și instala marioneta ca ministru de Finanțe”, a continuat laburistul.

Boris Johnson are gânduri mari: Vom fi deschiși față de imigranții africani
Marea Britanie l-a extrădat pe Interlopul Ghenosu

Mugur Isărescu, despre repatrierea aurului: «Ne costă de 10-20 de ori mai puţin să îl păstrăm la Londra»