Ministrul pentru Europa al Regatului Unit, David Lidington, a efectuat o vizită la București în perioada 12-13 martie 2013.
În cadrul convorbirilor oficiale cu premierul Victor Ponta și cu ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, un punct important al discuțiilor l-a constituit subiectul liberei circulații a cetățenilor Uniunii Europene, inclusiv din perspectiva liberalizării complete a accesului lucrătorilor români (și bulgari), pe piețele muncii din statele membre, începând cu 1 ianuarie 2014. David Lidington a dat toate asigurările că restricțiile vor fi ridicate.
“Unde-s doi, puterea crește”
“Sunt încântat să revin în România, după doi ani de la ultima mea vizită.
În acest interval relațiile noastre au devenit din strânse și mai strânse. Nu pretind că am aceleași merite ca ale ambasadorului nostru în privința limbii române (imaginile cu ambasadorul britanic la București, Martin Harris recitând versuri din poezia ‘Revedere’ de Mihai Eminescu au fost intens mediatizate – n.r.). Înțeleg că există un proverb românesc: «unde-s doi, puterea crește». Suntem mai puternici împreună”, a spus David Lidington, într-o dezbatere la New Europe College.
El a vorbit despre modalitățile de dezvoltare a parteneriatului româno-britanic, pentru a face față provocărilor economice și de securitate cu care se confruntă ambele state, atât în Uniunea Europeană, cât și la nivel global.
“Când președintele român a vizitat Marea Britanie, în 2011, am convenit un parteneriat strategic bilateral vizând cooperarea pentru prosperitate, în domeniul securității, ceea ce a îmbunătățit felul în care conlucrăm”, a afirmat oficialul de la Londra.
Între altele, Lidington a spus că România și Marea Britanie trebuie să coopereze pentru combaterea traficului de ființe umane, arătând că România a fost identificată drept a patra sursă după numărul victimelor din Marea Britanie.
Români harnici
Marea Britanie va elimina restricțiile de pe piața muncii începând cu 2014, a dat asigurări David Lidington, apreciind contribuția “românilor harnici” care lucrează în țara sa.
“Vreau să lucrăm împreună pentru a clarifica orice neînțelegere cu privire la abordarea Marii Britanii vizând libera circulație a muncitorilor. Este un subiect important care generează îngrijorări explicabile, dar cred că relațiile noastre valorează prea mult pentru a permite ca acest unic aspect să le facă problematice.
Să exprim clar poziția: Marea Britanie își va deschide piața muncii pentru muncitorii români și bulgari de la începutul anului 2014. Suntem obligați prin Tratat să facem asta și nu intenționăm să procedăm altfel”, a afirmat David Lidington, în dezbaterea de la New Europe College.
El a afirmat că țara sa “recunoaște și salută impactul pozitiv generat de posibilitatea oferită cetățenilor europeni de a-și exercita drepturile fundamentale”, printre care și libertatea de circulație.
“Noi recunoaștem și prețuim, de asemenea, contribuția zecilor de mii de români harnici din Marea Britanie, fie că activează în domeniilor lor profesionale, fie în construcții, sănătate sau agricultură.
În Marea Britanie construim un sistem de imigrație care funcționează în interes național, sprijinind economia britanică prin continuarea atragerii celor mai mari talente la nivel global, inclusiv din România și Bulgaria, dar, în același timp, protejându-ne serviciile publice și sistemul de sănătate și căutând să punem capăt migrației ilegale și abuzurilor asupra sistemului”, a afirmat David Lidington.
Oficialul de la Londra a dat asigurări că “orice măsură luată în sfera migrației europene în Marea Britanie va fi aplicată în egală măsură națiunilor fiecărui stat membru”.
“Nu va fi nicio discriminare bazată pe statul de origine (a imigranților – n.r.) în Uniunea Europeană”, a arătat David Lidington.
El a afirmat că sistemul britanic este realizat de o asemenea manieră încât să-i convingă pe oamenii din Marea Britanie că să muncească este întotdeauna mai bine decât să se bazeze pe beneficii.
“Un alt aspect important: vrem să dăm asigurări că bulgarii și românii nu sunt exploatați de criminali sau de către angajatori fără de scrupule, experiențe trăite anterior, din păcate, de unii cetățeni europeni”, a spus ministrul britanic.
Acesta a subliniat necesitatea ca statele europene să dea dovadă de flexibilitate și realism și să susțină eforturile naționale prin parteneriate solide.