in

Negociatorul britanic pentru Brexit: Un acord comercial ar putea fi încheiat până marțea viitoare

Negociatorul britanic pentru  Brexit, David Frost, i-a spus lui Boris Johnson că există o „posibilă finalizare” a acordului comercial dintre Marea Britanie și UE în următoarele șapte zile, potrivit Sun, citat de Daily Mail.

Dacă acordul va fi încheiat, se va finaliza aproape un an de negocieri dure – conduse de Frost și omologul său european, Michel Barnier – cu privire la viitoarea relație comercială dintre Marea Britanie și UE, după 31 decembrie 2020.

Deși Marea Britanie a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, nu va părăsi piața unică și uniunea vamală până la 31 decembrie.

Johnson a avertizat în repetate rânduri că Regatul Unit va pleca la data stabilită, cu sau fără un acord comercial, o mișcare ce ar face ca schimburile comerciale dintre cele două țări să respecte doar regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Frost a declarat că, deși s-au înregistrat unele progrese în ultimele zile și că cele două părți au avut proiecte comune de texte ale tratatelor, elemente semnificative ar fi încă de convenit.

Marea Britanie a cerut ulterior ca Uniunea Europeană să arate mai mult „realism” în cadrul negocierilor.

Brexit: Marea Britanie și UE „sunt aproape de un compromis cu privire la drepturile de pescuit”. Acord comercial în câteva săptămâni?

Purtătorul de cuvânt oficial al primului ministru a declarat: „Negocierile au fost reluate la Bruxelles. Discuțiile se vor baza pe proiectele noastre de texte în mare parte comune. Dar diferențele semnificative rămân și elementele cheie din proiectele de texte nu sunt încă de acord.”

„Negociatorii au fost în contact aproape în fiecare zi, din 22 octombrie, și continuă să lucreze intens pentru a acoperi golurile care rămân între noi … Dar, deși s-au înregistrat unele progrese în ultimele zile, sunt multe de făcut și timpul este foarte scurt. Așadar, dacă urmează să facem progrese suplimentare în zilele următoare, trebuie să vedem mai mult realism din partea UE cu privire la ce înseamnă pentru Regatul Unit să fie un stat independent”.

Discuțiile comerciale s-au reluat în această dimineață, dar cele două părți rămân blocate în două domenii principale: condiții de concurență echitabile și pescuit.

Ambele părți și-au făcut apel reciproc pentru a schimba poziția pentru progresul necesar pentru a obține un acord și pentru a oferi companiilor claritate despre ceea ce se întâmplă la începutul anului viitor.

Potrivit The Sun, negociatorii UE sunt pregătiți pentru discuții până în ultimul moment, dacă este necesar, și au stabilit un punct limită pentru Revelion.

Ieri, Irlanda a avertizat că un acord comercial trebuie încheiat săptămâna aceasta.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alegeri Parlamentare în decembrie. Câte secții de votare au fost aprobate pentru Marea Britanie

Marea Britanie, aproape 600 de decese în 24 de ore. Numărul infectărilor se apropie de 1,5 milioane