in

Negocieri dure între UE și Marea Britanie pentru acordul comercial post-Brexit. Propunerile europenilor, respinse de britanici

Negocierile privind acordul comercial post-Brexit sunt aproape de momentul „take it or leave it” și nu este exclusă varianta ca înțelegerea între cele două părți să nu se semneze până la data încheierii perioadei de tranziție.

Negociatorul șef al UE pentru încheierea unui acord post-Brexit cu Regatul Unit, Michel Barnier, a reluat vineri, 27 noiembrie, la Londra, tratativele cu guvernul britanic privind relația comercială post-Brexit ajunse într-un stadiu critic, relatează AFP, conform Agerpres.

„Nu suntem departe de momentul „take it or leave it” (acceptă sau pleacă)”, a spus Barnier în cursul unei reuniuni desfășurate vineri dimineață cu reprezentanții statelor UE, el repetând ce a spus în ziua precedentă şi președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi anume că încă nu putem să știm dacă vom avea sau nu un acord la încheierea perioadei de tranziție post-Brexit.

Președintele ales al Statelor Unite nu dorește o graniță fizică între Irlanda și Marea Britanie

Totodată, ambasadorii statelor UE au cerut în „unanimitate” ca executivul european să publice „fără a mai întârzia măsurile de urgență și propunerile legislative” în cazul unui eșec al negocierilor, a declarat un diplomat european.

În acest timp, negociatorul șef britanic David Frost a afirmat că se va strădui să obțină un acord cu Uniunea Europeană până când va deveni clar că nu există condițiile pentru încheierea acestuia, insistând că orice înțelegere trebuie să respecte suveranitatea Regatului Unit.

„Pe această bază încercăm să obținem un acord, care să permită un nou început în relația noastră cu UE, pe care, din partea noastră, mereu am dorit-o”, a scris el pe Twitter, potrivit Reuters. „Vom continua să lucrăm intens pentru a-l obține – pentru că un acord pe orice altă bază nu este posibil”, a subliniat negociatorul șef britanic.

Principalele puncte de divergență rămân legate de solicitările UE privind menținerea accesului pescarilor europeni în apele britanice, stabilirea unor norme care să prevină concurența neloială din partea companiilor britanice pe piața europeană și crearea unui mecanism de soluționare a diferendelor în cadrul viitorului acord.

În privința pescuitului, Barnier le va propune britanicilor un compromis prin care 15-18% din valoarea cotei de pește capturat de pescadoarele europene în apele britanice să fie returnată Regatului Unit. Potrivit The Sun, răspunsul transmis de guvernul Boris Johnson pentru această propunere este un „nu” hotărât.

Bruxellesul și Londra se află acum sub presiunea timpului pentru încheierea unui acord care să intre în vigoare de la 1 ianuarie, când Regatul Unit va înceta definitiv să aplice normele europene odată cu încheierea perioadei de tranziție post-Brexit. Un eșec ar însemna aplicarea după această dată doar a regulilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) în relațiile comerciale dintre UE și Regatul Unit.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Bill Gates prevede sfârșitul pandemiei, dar dă un avertisment pentru următoarele luni: „Numărul de cazuri va crește mult

Marea Britanie pregătește cea mai mare campanie de vaccinare din istorie. FT: Vaccinul Pfizer va fi aprobat săptămâna viitoare