in

Negocierile acordului comercial dintre UE și Marea Britanie s-au reluat la Londra. Se invocă „serioase divergențe”

Negocierile dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană pentru a se ajunge la un acord comercial post-Brexit s-au reluat luni, 6 iulie, în capitala britanică, dar șansele de a se ajunge la un compromis scad, în vreme ce termenul fixat se apropie.

Negociatorul european, Michel Barnier, a ajuns luni în Regatul Unit, după o primă serie de întâlniri săptămâna trecută la Bruxelles încheiate cu o zi mai devreme din cauza unor „serioase divergențe”, a anunțat Barnier. Omologul lui britanic, David Frost, a vorbit despre „diferențe semnificative”.

Regatul Unit a ieșit din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, după 47 de ani de apartenență  și negociază acum cu Bruxellesul pentru a încerca să stabilească o relație comercială avantajoasă cu blocul european la sfârșitul perioadei de tranziție care va lua sfârșit pe 31 decembrie.

Negocierile nu au făcut progrese semnificative în vreme ce data limită se apropie cu pași mari și o dată cu ea riscul unui “no deal” devastator pentru economii deja slăbite de pandemia de nou coronavirus.

Brexit: Majoritatea britanicilor doresc ca țara să revină în Uniunea Europeană

În opinia cancelarului german, Angela Merkel, UE „ar trebui să se pregătească pentru eventualitatea ca un acord să nu fie încheiat”.

O astfel de perspectivă sperie companiile britanice, care doresc să fie informate cât mai repede despre posibilitatea sau nu a încheierii unui acord, pentru a declanșa un plan de urgență în caz de “no deal”.

Premierul britanic, Boris Johnson, dorește să fie lămurit din iulie despre posibilitatea ajungerii la acest acord, în vreme ce europenii vizează luna octombrie, apreciind că aceasta lasă suficient timp statelor membre și Regatului Unit să ratifice tratatul privind noua relație, care ar intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Londra refuză să accepte ca viitoarele diferende comerciale să cadă sub jurisdicția Curții Europene de Justiție. Regatul Unit dorește de asemenea ca o parte mult mai importantă a zonelor de pescuit pe care le împarte în prezent cu blocul celor 27 să-i revină. Celălalt punct de divergență se referă la marja de autonomie a Regatului Unit față de normele europene în materie de ajutoare de stat în economie, mediu și drept al muncii.

Negocierile care au început luni la Londra vor încerca să accelereze lucrurile, după o săptămâna dificilă la Bruxelles și un prim pachet de negocieri care au avut loc în primăvară prin videoconferință, din cauza epidemiei de nou coronavirus.

Dacă cele două părți nu reușesc totuși să ajungă la un acord, regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), cu taxe vamale ridicate, se vor aplica începând din ianuarie 2021 relațiilor comerciale între cei doi foști parteneri.

Delegat la Congres din America: ”Votez cu Trump, de acord cu Brexit”
deputați PSD scandal mască

Doi deputați PSD au făcut scandal la o shaormerie din Bucureşti. Au refuzat să poarte mască și s-au certat cu polițiștii

Bandă de spărgători de locuințe români, după gratii. Identificați după BMW-ul cu care transportau lucrurile furate