in

Noi reguli în Marea Britanie, de la 1 ianuarie. Ce înseamnă sistemul de imigrație pe puncte și cum se va obține viza de muncă

Regatul Unit nu va mai aplica dreptul UE, după încheierea perioadei de tranziție, la 31 decembrie 2020 și va trece la sistemul de imigrație pe puncte.

Acest lucru va însemnă că se va pune capăt liberei circulații a persoanelor, a bunurilor și a serviciilor.

Deși Bruxellesul și Londra încă negociază un acord privind viitoarea lor relație, în special legătura comercială, cu speranța că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021, de la această dată vor exista consecințe pentru administrațiile publice, întreprinderi și cetățeni, indiferent de rezultatul negocierilor.

Una dintre modificările introduse de guvernul Regatului Unit odată cu încheierea perioadei de tranziție la 31 decembrie este un nou sistem de imigrare, pe bază de puncte, aplicabil cetățenilor Uniunii Europene.

La 13 iulie 2020, guvernul de la Londra a stabilit detaliile sistemului de imigrare pe bază de puncte, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021, atunci când libera circulație între Regatul Unit și UE se va fi încheiat.

Noul sistem va trata cetățenii UE și pe cei non-UE în mod egal și vizează atragerea persoanelor care pot contribui la economia Regatului Unit. Cetățenii irlandezi vor putea intra și trăi în Regatul Unit la fel cum o fac în prezent.


Românii care doresc să lucreze în Marea Britanie trebuie să aplice on-line pentru viza de muncă

Cetățenii UE care doresc să vină în Regatul Unit înainte de 1 ianuarie 2021 vor continua să beneficieze de exercitarea drepturilor lor conform prevederilor aranjamentelor de tranziție, care permit continuarea libertății de mișcare între Regatul Unit și Uniunea Europeană.

Cetățenii UE care sosesc înainte de expirarea perioadei de tranziție (31 decembrie 2020), precum și membrii de familie vor fi eligibili pentru Programul de înregistrare a cetățenilor UE (EU Settlement Scheme). Ei vor putea depune până la 30 iunie 2021 o cerere în baza prevederilor acestei scheme.

În cadrul noului sistem de imigrare, cetățenii UE pot intra în Regatul Unit ca vizitatori pentru o perioadă de șase luni fără a fi nevoie să obțină o viză. Un vizitator poate intra în Regatul Unit de mai multe ori în această perioadă, dar nu poate ajunge să locuiască efectiv în Marea Britanie prin mecanismul vizitelor repetate sau continue.

Vizitatorii se pot angaja într-o gamă largă de activități, cum ar fi efectuarea de vacanțe, participarea la ședințe/conferințe sau participarea la cursuri scurte, dar nu pot munci și nici nu pot accesa fonduri publice.

Cei care doresc să rămână pe perioade mai lungi de șase luni pentru a munci, a studia sau a locui în Regatul Unit vor trebui să depună o cerere de viză pe site-ul www.gov.uk, iar doritorii vor trebui să demonstreze că îndeplinesc criteriile relevante și punctajul necesar pentru a depune cererea. Cetățenii UE care primesc viza vor primi acces securizat la informațiile privind statutul lor de imigrare, prin intermediul unui serviciu online, pe care îl vor putea folosi pentru a-și confirma drepturile și pentru a accesa diverse servicii, în loc să folosească un document fizic privitor la statutul lor.

Solicitanții de viză care posedă un pașaport biometric vor putea completa cererea, inclusiv confirmarea identității, folosind o aplicație de smartphone. Dacă nu posedă pașaport biometric, nu pot folosi aplicația sau cip-ul biometric nu poate fi citit, s-ar putea ca unii solicitanți să trebuiască să se prezinte la un centru pentru cereri de viză.

În afară de oferta de vize pentru lucrătorii din domeniul sănătății și îngrijirii și cu excepția cazurilor în care se aplică o anumită exceptare de la regimul vizelor, toți solicitanții care sosesc în Regatul Unit pentru o perioadă mai mare de șase luni vor trebui să achite și suprataxa de sănătate pentru imigrare (IHS), care le va permite accesul la sistemul de sănătate din Regatul Unit prin intermediul Sistemului Național de Sănătate (NHS).

În cadrul noului sistem de imigrare, Regatul Unit va introduce o abordare unitară, coerentă și mai fermă cu privire la cazierul judiciar ce se va aplica tuturor cetățenilor. Cei care doresc să intre pe teritoriul britanic pot fi refuzați dacă au o condamnare cu închisoare de cel puțin 12 luni, au săvârșit o faptă penală care a cauzat daune grave, sunt recidiviști care dau dovadă de o nesocotire constantă a legii sau caracterul, conduita ori cercul lor de apropiați înseamnă că prezența lor nu va contribui la binele public.

Până pe 1 octombrie 2021 cetățenii Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Elveției pot intra în Regatul Unit cu pașaport sau document național de identitate așa cum o fac şi acum. Începând cu 1 octombrie 2021, cetățenii UE, SEE şi Elveției vor avea nevoie de pașaport pentru a călători în Regatul Unit. Totuși, cetățenii UE, SEE şi Elveției ale căror drepturi sunt protejate prin Acordul de retragere, de exemplu cei care intră sub incidența Programului de înregistrare a cetățenilor UE și a prevederilor privind micul trafic de frontiera (muncitorii la frontieră) vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind documentele naționale de identitate cel puțin până la 31 decembrie 2025.

Sursa: Agerpres

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

140.000 de persoane au fost vaccinate într-o săptămână în Marea Britanie

Boris Johnson nu schimbă regulile de Crăciun dar îi îndeamnă pe oameni să nu călătorească și să evite înnoptările