Numărul cetățenilor UE care se mută în Marea Britanie a scăzut masiv: în sectorul hotelier și agricultură e deficit uriaș de forță de muncă. Totul de când Brexitul a închis ușile pentru lucrătorii slab plătiți, potrivit unui raport publicat de The Guardian.
Scăderea dramatică a migrației din UE a afectat puternic serviciile de ospitalitate și de asistență. Dar Observatorul de Migrație (MO) de la Universitatea din Oxford și ReWage, un grup de experți independenți, au declarat că, deși Brexit a “exacerbat” deficitul cronic de forță de muncă din Marea Britanie, nu a fost singura cauză.
Numărul cetățenilor UE care se mută în Marea Britanie a scăzut masiv
Datele arată că doar 43.000 de cetățeni UE au primit vize pentru muncă, familie, studii sau alte scopuri în 2021, o fracțiune din cei 230.000 – 430.000 de cetățeni UE care au venit în Marea Britanie pe an în cei șase ani până în martie 2020, potrivit estimărilor Oficiului Național de Statistică (ONS).
Dintre cei care au migrat – spre deosebire de cei care au călătorit pentru afaceri sau plăcere – în Regatul Unit în 2021, cetățenii UE au reprezentat doar 5% din numărul de vize eliberate. “Prin urmare, cifrele disponibile până în prezent sunt în concordanță cu posibilitatea unui declin important al imigrației din UE”, se arată în raportul intitulat “Sfârșitul liberei circulații și forța de muncă cu salarii mici în Marea Britanie”.
Dar raportul avertizează împotriva învinuirii Brexitului pentru numărul mare de locuri de muncă vacante din Marea Britanie, fiind de asemenea factori care contribuie la această situație: pandemia, pensionarea anticipată în rândul persoanelor de peste 50 de ani, nivelurile ridicate de ocupare a forței de muncă în Europa și deficitul internațional de forță de muncă.
Raportul a constatat că sectorul hotelier și sectoarele mai puțin calificate au fost cele mai afectate de încetarea liberei circulații a cetățenilor UE în Marea Britanie. Industria ospitalității a pierdut 98.000 de locuri de muncă ale cetățenilor UE în cei doi ani până în iunie 2021, iar serviciile de sprijin, inclusiv curățenia și întreținerea, au pierdut 64.000 de lucrători UE.
Creștere bruscă a migrației pe fondul relaxării restricțiilor privind pandemia
Statisticile Ministerului de Interne arată că a existat o creștere bruscă a migrației pe fondul relaxării restricțiilor privind pandemia. Datele arată că în anul care s-a încheiat în martie 2022 au fost acordate 277 069 de vize de muncă (inclusiv persoanele aflate în întreținere), ceea ce reprezintă o creștere de 129% față de anul care s-a încheiat în martie 2021 și o creștere de 50% față de anul care s-a încheiat în martie 2020.
Analiza salariaților plătiți pe naționalitate pe o perioadă mai lungă, între iulie 2014 și iunie 2021, a arătat că agricultura a fost, de asemenea, grav afectată, pierzând 28% dintre lucrătorii din UE, urmată de industria ospitalității, cu 25%, și de serviciile de sprijin, cu 14%.
Cel mai mare declin al ocupării forței de muncă din UE a fost înregistrat în Londra, cu 10% mai puțin în general și cu 30% mai puțin numai în sectorul hotelier între iunie 2019 și iunie 2021.
În mai multe sectoare, inclusiv în construcții și sănătate, numărul de cetățeni din afara UE a crescut, dar raportul avertizează că aceștia nu sunt neapărat lucrători care sosesc pe ruta vizelor și pot proveni din populația non-UE existentă în Marea Britanie, care a sosit cu vize de familie sau pe ruta refugiaților.