Menu
in

Numele premierului britanic, în scandalul Panama Papers. Cameron: „E o afacere privată!”

Guvernul britanic a solicitat luni o copie a documentelor scurse în presă în care apar informaţii despre clienţii firmei din Panama pentru a analiza datele şi a lua măsuri în cazul în care depistează cazuri de evaziune fiscală făcută de cetăţeni britanici, transmite Reuters.

 

Scandalul Panama Papers s-ar putea dovedi o lovitură şi pentru premierul britanic David Cameron, care s-a poziţionat contra evaziunii fiscale. Tatăl premierului britanic, Ian Cameron, este menţionat în documente alături de unii membri ai Partidului Conservator cu poziţii în camera superioară a Parlamentului de la Londra, de foşti parlamentari conservatori şi de persoane care au donat bani pentru partid, scrie presa britanică.

David Cameron a fost somat, marţi, 5 aprilie, să dea explicaţii pe marginea averii familiale, după ce numele tatălui său, Ian Cameron, a apărut pe lista persoanelor vizate de ancheta jurnalistică „Panama Papers”, care dezvăluie un vast sistem de evaziune fiscală, potrivit AFP.

Potrivit The Guardian, care citează membri ai Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ), aflaţi în posesia acestor documente, Ian Cameron conducea un fond de investiţii cu sediul în Bahamas, Blairmore Holding, ale cărui profituri s-au sustras fiscului britanic vreme de 30 de ani, datorită unei scheme complicate, via cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca.

David Cameron, care a fost întrebat dacă averea actuală a familiei este în continuare plasată în acest fond off-shore, s-a rezumat să răspundă, prin intermediul unui purtător de cuvânt, că este vorba despre „o afacere privată”. Cameron a dat acelaşi răspuns în 2012, atunci când au apărut primele informaţii în legătură cu plasamentele offshore ale tatălui său Ian, decedat în 2010.

O sursă guvernamentală a dat asigurări marţi că „premierul nu deţine nicio parte într-un fond offshore”.

The Guardian scrie că fondul lui Ian Cameron avea angajate circa 50 de persoane cu domiciliul în Bahamas, care semnau acte şi jucau rolul de trezorier şi secretar.

Liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn i-a cerut premierului Cameron „să nu mai devieze de la subiect” şi să acţioneze împotriva evaziunii fiscale. „Nu pot exista două regulamente, unul pentru elita bogată şi altul pentru noi toţi ceilalţi”, a subliniat Corbyn marţi, estimând că „bogaţii trebuie să plătească”.

Scandalul „Panama Papers” a dezvăluit o vastă reţea de evaziune fiscală, în care sunt implicaţi înalţi responsabili politici, miliardari şi sportivi de renume din întreaga lume, datorită celor circa 11,5 milioane de documente ce provin de la cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca, scoase la iveală de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ).

„Brexit” în iunie. Cameron vrea într-o UE reformată

Marea Britanie a obținut acordul cu UE. Șapte ani de restricții pentru români

Amendă pentru că a îndrăznit să ceară egalitate și drept de vot pentru cetățenii europeni din UK

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version