Datele oficiale arată că numărul de cetăţeni europeni care trăiesc în această ţară este aproape acelaşi cu cel al britanicilor care trăiesc în ţările Uniunii Europene, în ciuda percepţiei populare că imigranţii est-europeni au “invadat” Marea Britanie, se arată în EU Observer.
Astfel, la sfârşitul anului 2010, în UK se aflau 2,3 milioane de cetăţeni europeni, potrivit unui raport guvernamental publicat săptămâna trecută. Cifrele arată şi că 2,2 milioane de britanici trăiesc în celelalte 26 de state membre UE, exceptând Croaţia, țara în care se afla circa 900 de britanici, potrivit EU Observer.
De asemenea, dacă numărul cetăţenilor europeni aflaţi în Marea Britanie a crescut mult după anul 2004, o dată cu aderarea Poloniei şi a altor nouă tari la UE, britanicii s-au orientat cel mai mult către Spania, unde eu emigrat peste un milion de cetăţeni ai Regatului Unit.
Alte destinaţii populare sunt Franța(330.000), Irlanda (329.000), Germania (107.000), Cipru (65.000), Olanda (48.000), Grecia (45.000), Portugalia (39.000) şi Italia (37.000).
Marea Britanie, „invadată” de 24 de români. În Olanda au ajuns 21
Guvernul britanic a transmis însă că numărul real ar putea fi mai mare, din cauză că mulţi nu sunt înregistraţi în Franţa, Portugalia şi Spania. Din numărul total de birtanici emigranţi, 400.000 sunt pensionari.
Statisticile au fost publicate în contextul unei dezbateri aprinse pe tema imigranţilor din UE, înaintea alegerilor europarlamentare din luna mai, dar şi a ridicării restricţiilor pe piaţa muncii pentru cetăţenii romani şi bulgari, de la 1 ianuarie, însă temerile s-au dovedit a fi nefondate.
Turiști pentru beneficii. 10.000 de britanici ridică ajutoare de șomaj în Germania
Prim-ministrul britanic David Cameron a susţinut că nivelurile imigraţiei din România şi Bulgaria sunt “rezonabile”, la aproape o lună de la ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii impuse de Regatul Unit cetăţenilor acestor țări.