Rusia a amenințat că va închide principala conductă de gaz către Germania dacă Occidentul va impune un embargou asupra petrolului rusesc.
Potrivit BBC, viceprim-ministrul Alexander Novak a declarat că „interzicerea petrolului rusesc ar duce la consecințe catastrofale pentru piața mondială”, dublând prețurile la 300 de dolari pe baril.
SUA au explorat o posibilă interdicție cu aliații ca o modalitate de a pedepsi Rusia pentru invazia în Ucraina. Dar Germania și Țările de Jos au respins planul, luni.
UE primește aproximativ 40% din gazul pe care îl folosește și 30% din petrol din Rusia și nu are cum să se descurce dacă aprovizionarea este întreruptă.
La televiziunea de stat rusă, Novak a spus că ar fi „imposibil să găsești rapid un înlocuitor pentru petrolul rusesc pe piața europeană”.
„Va dura ani de zile și va fi în continuare mult mai scump pentru consumatorii europeni. În cele din urmă, aceștia vor fi cel mai rău afectați de acest rezultat”, a spus el.
Arătând decizia Germaniei de luna trecută de a îngheța certificarea Nord Stream 2, o nouă conductă de gaz care leagă cele două țări, el a adăugat că un embargou petrolier ar putea provoca represalii.
„Avem tot dreptul să luăm o decizie corespunzătoare și să impunem un embargou asupra pompelor de gaz prin gazoductul [existent] Nord Stream 1”, a spus ministrul rus.
Rusia este cel mai mare producător mondial de gaze naturale și al doilea mare producător de țiței, iar orice acțiune de a-și sancționa industria energetică ar afecta grav propria economie.
De asemenea, Rusia furnizează în întreaga lume aproximativ 10% din necesarul de nichel, în principal pentru utilizarea la bateriile din oțel inoxidabil și pentru vehicule electrice.
Kremlinul, amenințare fără precedent pentru Marea Britanie: „Rusia va lua măsuri, vor fi represalii”
Marți, prețurile nichelului la Bursa de Metale din Londra s-au dublat, ajungând peste nivelul de 100.000 de dolari pe tonă pentru prima dată.
Ucraina a implorat Occidentul să adopte o interdicție a petrolului și gazelor, dar există îngrijorări că o astfel de acțiune ar duce la creșterea prețurilor.
Presiune pentru Uniunea Europeană
Prețul mediu al benzinei în Marea Britanie a atins un nou record, de 155 pence pe litru.
Agenția de presă Reuters a raportat că SUA ar putea fi dispuse să continue un embargou fără aliații săi, deși primește doar aproximativ 3% din petrolul său din Rusia.
Cancelarul german Olaf Scholz a respins ideea unei interdicții mai largi, spunând că Europa a „exceptat în mod deliberat” energia rusă de sancțiuni, deoarece aprovizionarea sa nu poate fi asigurată „în vreun alt mod”, în acest moment.
„Vedem că partenerii noștri, comercianții, companiile de transport maritim, băncile și instituțiile financiare se află sub o presiune enormă”, a spus ministrul rus.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru Reuters că Moscova va opri operațiunile dacă Ucraina ar înceta lupta, și-ar modifica constituția pentru a-și declara neutralitatea și va recunoaște anexarea Crimeei de către Rusia și independența regiunilor deținute de separatiștii susținuți de ruși.
Un negociator ucrainean a spus că, deși s-au făcut mici progrese în acordul privind logistica pentru evacuarea civililor, lucrurile au rămas în mare parte neschimbate.
…Război în Ucraina: Rusia amenință că taie gazul în UE dacă Occidentul va impune embargou asupra petrolului…