in

Orlando Teodorovici revine la vechea obsesie: «Studenții să lucreze în România un număr de ani după terminarea facultății»

Ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, a declarat că urmează să aibă loc o discuție transparentă privind facilitățile pe transport acordate studenților, declarând că ar fi corect ca după terminarea facultății să rămână să lucreze un număr de ani în România.

“Săptămâna aceasta o să fie o discuție. Eu am propus să fie o discuție transparentă, ca oamenii să vadă exact ce se discută. (…) De ce nu întrebăm și discutăm cu studenții: continuăm să sprijinim această zonă, dar, după terminarea facultății nu cumva ar fi corect din toate punctele de vedere ca studenții un număr de ani de zile să lucreze în România după terminarea facultății? Nicăieri în Europa nu este o astfel de formă. Nu.

Statul român investește foarte mult în studenți, dar după aceea marea lor parte se duc… (să muncească în afara țării n.r.). Se dau acele credite, împrumuturi pe termen lung pentru studenți. Și poate ar trebui să punem asta în balanță, nu cumva ar trebui ca după terminarea studiilor, statul investind în tine, în facilități pe transport, în școală …Și poate găsim scheme de finanțare să încurajăm studenții să și facă ce au de făcut și mai bine”, a spus ministrul Finanțelor, potrivit Agerpres.

Eugen Teodorovici are o obsesie pentru căutarea de motive pentru blocarea plecării românilor în străinătate.

În aprilie, Eugen Teodorovici, la finalul reuniunii miniștrilor de finanțe din Europa, desfășurată la București, Teodorovici a propus adoptarea unor măsuri agresive contra liberei circulații a forței de muncă.

„Poate în timpul Președinției române voi invita țările care trimit lucrători în străinătate la o discuție, să vedem ce e de făcut. Ar trebui să ne gândim la un pachet agresiv care să aducă o soluție, pentru că nu putem să ne atingem obiectivele în situația actuală, de aceea discutăm acum despre scăderea competitivității, despre cheltuieli diferite, aspecte care sunt influențate de această mobilitate întra-europeană.

Libera circulație a forței de muncă a adus mari beneficii economice. Lucrătorii mobili contribuie la PIB-urile țărilor de origine și țărilor-gazdă și în cele mai multe cazuri au un rol semnificativ în ceea ce privește câștigurile celor rămași în țara de origine. Totuși mobilitatea muncitorilor poate avea și efecte negative, de exemplu atunci când mobilitatea e selectivă, ducând la exodul creierelor și stopând creșterea potențială. În viitorul apropiat, prioritatea noastră ar trebui să fie găsirea unei soluții comune la nivel european și implementarea unui instrument care să ne ajute în rezolvarea acestui fenomen”, a afirmat Eugen Teodorovici.

În noiembrie 2018, Teodorovici a vorbit pentru prima dată de limitarea dreptului la muncă al românilor în străinătate.

„Eu am ridicat problema asta și la nivelul colegilor mei, miniștrii de finanțe din cadrul Uniunii Europene. Permisul de muncă să fie același ca și timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Așa, dacă ajunge în Germania și tot primește drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croația, România de unde a plecat. Maxim 5 ani și, la revedere, să te duci în altă țară să îți cauți loc de muncă”, a explicat Teodorovici.

Ministrul Teodorovici recunoaşte: «Medicii plecaţi în străinătate nu mai pot fi aduşi în ţară»

Ministrul Teodorovici nu renunță. Vrea „agresivitate” contra liberei circulații a forței de muncă
Luau mașini în leasing din Marea Britanie, le duceau în România și nu mai plăteau ratele. Arestări în județul Cluj

Mircea Badea, încă un atac la diaspora: „Cetățenii de categoria I sunt în diaspora”