Menu
in

Palmă de la Bruxelles. Guvernul României, dat exemplu negativ privind respectarea statului de drept

Comisia Europeană a adoptat marţi, 11 martie, un nou cadru pentru abordarea ameninţărilor sistemice la adresa statului de drept în oricare dintre cele 28 de state membre ale UE, potrivit euractiv.ro. Cu această ocazie, comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a dat Guvernul Ponta drept exemplu negativ în acest sens, pentru anul 2012.

„Vă pot da un exemplu din trecutul recent – încercarea de a demantela Curtea Constituţională, pentru că aceasta a criticat prea des felul în care legislaţia Guvernului a fost prezentată, acesta a fost cazul României. Sau ameninţarea independenţei justiţiei, a judecătorilor – acesta a fost cazul Ungariei. Deci sunt probleme sistemice.”



„În mod normal, instanţele din statele membre trebuie să aibă capacitatea să rezolve problema, dar dacă instanţele nu mai sunt instante în sens democratic şi independent şi nu mai pot acţiona, atunci avem o problemă sistemica”, a declarat Reding, într-o conferinţă de presă.

Potrivit Comisiei Europene, noul cadru instituie un instrument de avertizare timpurie care permite Comisiei să iniţieze un dialog cu statul membru în cauză pentru a preveni escaladarea ameninţărilor sistemice la adresa statului de drept.

Dacă nu se găseşte nicio soluţie bazată pe noul cadru al UE privind statul de drept, în ultimă instanţă se va aplica întotdeauna articolul 7 pentru soluţionarea unei crize şi pentru asigurarea conformităţii cu valorile Uniunii Europene.

Noul cadru nu conferă şi nici nu prevede competente noi pentru Comisie, dar conferă transparenta modului în care Comisia îşi exercita rolul în temeiul tratatelor, precizează sursa citată.

„În ultimii ani, de fiecare dată când a existat o ameninţare, reală sau potenţială, la adresa statului de drept într-un stat membru, toate instituţiile au făcut apel la Comisie în calitatea sa de arbitru imparţial, solicitându-ne să luăm măsuri (…) Noul instrument de protecţie a statului de drept se va aplica, pornind de la acelaşi prag de ameninţare gravă şi sistemica la adresa statului de drept, tuturor statelor membre, indiferent dacă sunt mari sau mici, nordice, sudice, estice sau vestice”, a mai afirmat Reding.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version