in

Peste 600.000 de români au aplicat pentru statutul de rezident în Marea Britanie după ieșirea din UE

Peste 600.000 de români au aplicat pe platforma EU Settlement Scheme – EUSS pentru noul statut de rezident în Marea Britanie până la data de 30 iunie.

Anunțul a fost făcut de Iulian Pasniciuc – Manager, Departamentul Impozit pe Venit și Contribuții Sociale din cadrul EY România.

„Conform statisticilor publicate de UK Home Office la 30 iunie 2020, dintr-un total de 3.721.960 de aplicații depuse pentru obținerea noului statut de rezident, 609.060 au fost depuse de cetățeni români”, a afirmat Iulian Pasniciuc, în cadrul unei conferințe online, potrivit PROTV.

El a explicat că, prin acordul de retragere părțile, Marea Britanie și Comisia Europeană, au decis ca în materie de mobilitate să se bazeze pe principiile nediscriminării și reciprocității depline, astfel încât celor trei milioane de cetățeni europeni din Marea Britanie și celor peste un milion de britanici din Europa, să nu le fie atinse drepturile dobândite.

Iulian Pasniciuc a reamintit că există o perioadă de tranziție până la sfârșitul anului, ceea ce înseamnă că toate drepturile privind libera circulație vor rămâne în vigoare până la această dată.

Anunț IMPORTANT al Ambasadei României din Marea Britanie pentru cei care vor statut de rezident

„Pentru cetățenii români, cei care doresc să rămână în Regatul Unit după finalizarea perioadei de tranziție, aceștia trebuie să se înregistreze pentru obținerea unui nou statut de rezident. În acest sens, Guvernul britanic a creat un sistem de înregistrare pe nume EU Settlement Scheme – EUSS prin care cetățenii europeni, inclusiv românii, pot solicita acest nou statut. Există un termen limită pentru depunerea acestor aplicații. Acesta este 30 iunie 2021, iar condiția este ca aplicantul să se afle în Regatul Unit înainte de 31 decembrie 2020, care este sfârșitul perioadei de tranziție”, a declarat reprezentantul EY România.

El a menționat că acordarea statutului de pre-settled sau settled status nu presupune acordarea unei vize sau a unui permis de ședere, ci reprezintă doar o înregistrare electronică în baza de date a Ministerului de Intern al Marii Britanii.

Totuși, ulterior datei de 1 ianuarie, cetățenii europeni din Marea Britanie vor fi condiționați să-și demonstreze statutul atât autorităților dar și atunci când închiriază o proprietate, deschid un cont bancar sau să-și dovedească dreptul de muncă în această țară.

Cetățenii britanici și membrii de familie ai acestora care aveau reședință în România și care doresc să rămână în țară după data de finalizare a perioadei de tranziție, 31 decembrie 2020, trebuie să se înregistreze pentru dobândirea noului statut de rezident în calitate de beneficiari ai Acordului de retragere la Inspectoratul General pentru Imigrări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (IGI-MAI) până la data de 31 decembrie 2021.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Marea Britanie dă ultimatum UE pentru încheierea acordului comercial: „Vrem să știm până pe 15 octombrie”

Marea Britanie dă ultimatum UE pentru încheierea acordului comercial: „Vrem să știm până pe 15 octombrie”

Anglia: Guvernul pregătește restricții dure pentru nordul țării. Liderii din patru mari orașe se opun unui „lockdown”