Opt din zece români ar pleca la muncă în străinătate. Un nivel de trai mai ridicat și șansele mici de realizare în România sunt principalele motive care îi determină pe români să plece la muncă în afara țării.
84% dintre români vor să meargă la muncă în străinătate, iar 56% urmăresc un loc de muncă în afara țării pe o durată de cel puțin cinci ani, potrivit studiului Global Talent Mobility 2011, cel mai mare sondaj privind mobilitatea forței de muncă între țări.
“Cele mai vizate contracte de peste 70% dintre români sunt și cele vizate la nivel internațonal, și anume contractele pe perioadă determinată”, spun realizatorii studiului. Potrivit acestora, dorința pentru un nivel de trai mai ridicat și șansele mici de realizare în România sunt principalele motive care îi determină pe români să plece la muncă în afara țării.
Majoritatea românilor dispuși la relocare ar alege să lucreze în Marea Britanie, Germania și Franța. Studiul a fost realizat în 66 de țări de către The Network, împreună cu organizația de cercetare olandeză, Intelligence Group, în perioada iunie – septembrie 2011. În România, studiul a fost realizat de BestJobs.
Topul țărilor cu oferte de muncă pentru români
Angajările pentru sezonul de vară 2012 au început încă din luna noiembrie. Sunt interesați de forță de muncă din România și angajatorii din Italia (610 posturi), Franța (515 poziții), Slovacia (500 poziții), Austria (350) sau Danemarca (200). Pentru Anglia, firmele de intermediere de personal caută în special medici, asistenți medicali, bone, îngrijitori de bătrâni, menajere, agenți de vânzări sau ingineri. Salariile variază între 1.000 și 4.000 de lire sterline.
Angajatorii din Germania caută personal calificat în construcții și producție, medici specialiști, IT-iști, ingineri, șoferi de tir, îngrijitori persoane vârstnice. Salariile pornesc de la 800 de euro și pot ajunge la 5.000 de euro pe lună.