in

Peste 900.000 de europeni au aplicat pentru „Settled Status” în Marea Britanie. Românii din UK, pe locul doi

Statisticile oficiale prezentate de Ministerul de Interne pe 18 iulie arată că peste 900.000 de cetățeni europeni au aplicat, deja, pentru Settled Status, iar mai mult de 800.000 de cereri au fost deja procesate până luna trecută.

Statistic, acest lucru înseamnă că două treimi din cetățenii europeni care locuiesc, muncesc sau studiază pe teritoriul Regatului Unit au aplicat pentru noul statut ce va fi valabil după ieșirea țării din UE.

Dintre aceștia, cei care locuiau de peste cinci ani în Marea Britanie au primi statutul „settled”, iar cei care au o perioadă de ședere de până la cinci ani au primit „pre-settled”.

Persoanele cu statut „pre-settled” pot să rămână atât timp cât au nevoie de cinci ani de reședință continuă, apoi pot aplica pentru „settled status”.

Deși, pentru moment, nu se schimbă nimic în ceea ce îi privește pe cetățenii UE, acest statut individual va fi un mod simplu de a demonstra dreptul la muncă, cazare și beneficii în Marea Britanie, după Brexit.

Ministrul de Interne, Sajid Javid, a declarat cu privire la acest aspect: „Sunt foarte mulțumit că am avut peste 900.000 de cereri. În doar câteva luni, sute de mii de cetățeni ai UE și familiile lor – prietenii și vecinii noștri – și-au asigurat drepturile. Acesta este un mare progres, dar avem mai multe de făcut. Cetățenii UE și familiile acestora trebuie să aplice nu mai târziu de 31 decembrie 2020 și nu vrem să rămână nimeni în urmă”.

Dintre cei care au aplicat, pe primul loc se situează populația poloneză cu 154.000 de cereri, urmată de cea din România, cu 125.500. De asemenea, vă putem informa că în luna iunie au aplicat 14.600 de cetățeni români. Cea de-a treia comunitate ca număr de aplicații este cea italiană, cu 106.100 de cereri rezolvate. Urmează Portugalia – 80.900, Spania – 60.700 și Bulgaria – 47.200.

Pe ultimele locuri se află Irlanda, cu 1.300 de cereri, Slovenia – 900 și Luxemburg – 200.

Cine și cum poate aplica

Dacă sunteți cetățean UE, SEE sau elvețian, dvs. și membrii familiei dvs. din afara UE pot aplica gratuit pentru „settled status”.

Trebuie doar să completați trei pași cheie – să vă dovediți identitatea, să arătați că locuiți în Regatul Unit și să declarați orice condamnări penale.

Puteți găsi îndrumări complete și puteți începe să completați cererea la: https://www.gov.uk/settled-status-eu-citizens-families.

Dacă aveți nevoie de ajutor suplimentar pentru a finaliza aplicația online, puteți cere ajutor la birourile „Digital Assisted” disponibile în peste 300 de locații. De asemenea, există o rețea de peste 60 de tutori care oferă suport intern.

Ministerul de Interne a finanțat, de asemenea, 57 de organizații voluntare și comunitare din Marea Britanie pentru a se putea ajunge la cei aproximativ 200.000 de cetățeni UE vulnerabili sau cu risc și la membrii familiilor acestora. Puteți găsi aici o listă completă a acestor organizații.

Dacă aveți întrebări cu privire la aplicarea programului, Centrul de soluționare UE este gata să vă ajute.Nu contează ce au votat românii la referendum: graţierea şi aministierea faptelor de corupţie nu vor fi interzise

Luau mașini în leasing din Marea Britanie, le duceau în România și nu mai plăteau ratele. Arestări în județul Cluj