in

Pleacă Boris Johnson din fruntea guvernului? Moțiunea de cenzură va avea loc astăzi

Pleacă Boris Johnson din fruntea guvernului? Moțiunea de cenzură va avea loc astăzi.

Premierul britanic Boris Johnson se confruntă cu o moțiune de cenzură din partea parlamentarilor din propriul său partid conservator aflat la putere. Votul va avea loc încă de luni seară. Detaliile ar trebui încă să fie confirmate, anunță presa britanică.

Graham Brady, președintele grupului parlamentar al Partidului Conservator din Camera Comunelor a spus că a fost depășit pragul de 15% din partidul parlamentar care solicită un vot de încredere pentru liderul Partidului Conservator.

Acest lucru înseamnă că cel puțin 54 de conservatori trebuie să solicite în scris partidului să voteze. Cererile sunt confidențiale. Brady a spus că voturile vor fi numărate imediat după vot.

Noi fotografii cu Boris Johnson la petrecere, în pandemie. Se cere investigarea Poliției Metropolitane: „Nu a vrut să supere Guvernul”

Pleacă Boris Johnson din fruntea guvernului?

Johnson se află de ceva timp sub presiune pentru încălcarea restricțiilor stricte de contact pentru combaterea pandemiei de coronavirus – “Partygate”. Conservatorul și-a cerut scuze în repetate rânduri pentru acest lucru, dar a refuzat să demisioneze, spunând că guvernul se confruntă cu prea multe provocări și că este iresponsabil să fugă de ele.


De la publicarea unui raport de anchetă, unii parlamentari conservatori au trimis scrisori de neîncredere comitetului de partid. Mulți dintre rebelii interni ai partidului au făcut referire în cererea lor la raportul de anchetă condamnabil întocmit de Sue Gray, înalt funcționar.

Ea l-a acuzat pe Johnson de un grav eșec de leadership – dar acesta, în vârstă de 57 de ani, continuă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, ignorând și faptul că acum este primul prim-ministru în funcție care încalcă legea din cauza unei amenzi pentru că a participat la o petrecere.

Până în prezent, Johnson a refuzat să demisioneze, invocând situația economică dificilă, războiul Rusiei împotriva Ucrainei și “proiectele sale uriașe care m-au făcut să fiu ales”. De asemenea, el nu crede că amenda care i-a fost aplicată de poliția londoneză pentru că a participat la un eveniment de închidere este o încălcare a normelor de etică guvernamentală.

Dacă votul de neîncredere eșuează, nu va mai exista un nou vot timp de un an.

Acum, votul de neîncredere programat pentru această seară va decide dacă Johnson își va pierde sau nu funcția. Pentru ca acest lucru să se întâmple, 180 de parlamentari conservatori – adică cel puțin jumătate din cei 359 de membri actuali ai partidului parlamentar – ar trebui să se pronunțe împotriva premierului.

În acest caz, Johnson ar fi obligat să demisioneze din funcția de lider al partidului și, astfel, indirect, din cea de șef al guvernului.

Într-o primă reacție, un purtător de cuvânt al Downing Street a salutat votul ca pe o șansă de a “trage o linie și de a privi înainte”. Johnson a salutat oportunitatea de a-și expune cazul în fața parlamentarilor, a declarat purtătorul de cuvânt.

“El le va reaminti că, atunci când sunt uniți și concentrați pe problemele care contează pentru alegători, nu există forță politică superioară.”, a mai spus el.

Singurul lucru cert este că, dacă votul de neîncredere eșuează, nu va mai exista un nou vot timp de un an.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

GREVA la metroul londonez ÎNCEPE DE AZI, posibile perturbări de circulație până pe 10 iulie

Grevă la metroul din Londra: toate liniile închise sau întrerupte. „Este un coșmar”