in

Premierul britanic este în corzi. Liderul scoțian cere un nou referendum pentru independență după ce a câștigat alegerile

Liderul scoțian Nicola Sturgeon a câștigat din nou alegerile și a promis o consultare pentru un nou referendum pentru independența națiunii britanice din nord, atunci când va fi depășită criza Covid-19.

Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, a invitat-o pe șefa cabinetului scoțian, Nicola Sturgeon, la un „summit al națiunilor” din Marea Britanie, după ce aceasta și-a anunțat intenția de a solicita un nou referendum pentru independență și mai are doar un pas până la obținerea majorității absolute la alegerile regionale, potrivit El Periodico.

Johnson a trimis o scrisoare către Sturgeon și înalții oficiali din Țara Galilor, Mark Drakeford, şi Irlanda de Nord, Arlene Foster și Michelle O’Neill, pentru a-i convoca la o întâlnire și a-i îndemna să dea dovadă de un „spirit de unitate și cooperare” pentru a reconstrui țara după pandemie.

Partidul Național Scoțian (SNP) al lui Sturgeon are 64 de locuri în Parlamentul scoțian, la doar un loc distanță de obținerea majorității absolute, deși va putea conta pe aliații săi Verzi pentru a forma un guvern și pentru a cere o nouă consultare populară privind independența Scoției, după cel din 2014.

Premierul scoțian Nicola Sturgeon promite un nou referendum pentru independență dacă va câștiga alegerile din vară

Cu toate acestea, partidele unioniste au obținut peste 50% din voturi, potrivit presei britanice.


După ce și-a certificat victoria, liderul scoțian a declarat că va căuta un alt referendum „odată ce va trece criza Covid”, lucru pe care Johnson îl exclusese anterior într-un interviu în „The Telegraph”.

Totuși, guvernul britanic a exclus, duminică, că va aduce în instanță eventuala legislație pe care Parlamentul scoțian o aprobă pentru convocarea noii consultări de independență.

Într-un interviu acordat BBC, Sturgeon s-a arătat dispusă să participe la întâlnirea propusă de Londra și a asigurat că „va colabora cu oricine este necesar pentru reconstrucția după pandemie”, dar a reamintit că sondajele au acordat SNP o majoritate pentru a solicita un referendum.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cadavrul unui nou-născut, descoperit într-un canal din Harrow

Boris Johnson, implicat într-un nou scandal. Vacanță de lux cu logodnica sa, oferită de un om de afaceri