Prețurile alimentelor: marea îngrijorare pentru trei sferturi dintre britanici, unul din șase apelează la ajutoare.
Food Standards Agency spune că numărul persoanelor care sar peste mese sau apelează la banca de alimente a crescut mult în ultimul an.
Costul alimentelor este o mare îngrijorare pentru marea majoritate a britanicilor, în timp ce numărul persoanelor care sar peste mese sau apelează la ajutoare de alimente a crescut în ultimul an, potrivit Agenției pentru standarde alimentare (FSA), citată de The Guardian.
Cercetarea sa arată că prețurile alimentelor reprezintă o preocupare viitoare semnificativă în următorii trei ani pentru mai mult de trei sferturi dintre consumatorii britanici (76%), iar numărul celor care folosesc ajutoare de alimente a crescut de la aproximativ unul din 10 în martie 2021, la aproape unul din șase în martie curent.
Mai mult de unul din cinci (22%) dintre cei intervievați în luna martie au declarat că au sărit peste o masă sau au redus dimensiunea meselor pentru că nu și-au permis să cumpere alimente.
Prețurile alimentelor: marea îngrijorare în UK
Aproape 70% au declarat că costul alimentelor sănătoase este o mare preocupare pentru viitor și aproape două treimi dintre oameni au citat sărăcia alimentară și inegalitatea alimentară ca fiind o preocupare pentru viitorul alimentației în Marea Britanie.
Insecuritatea alimentară a fost mai răspândită în rândul celor cu venituri mai mici, al persoanelor mai tinere, al persoanelor care trăiesc în gospodării mai mari și al persoanelor de origine asiatică, africană și caraibiană.
Inflația din Marea Britanie a ajuns la 9% în aprilie, cea mai mare rată din ultimii peste 40 de ani, costul alimentelor, al energiei și al transportului crescând, potrivit cifrelor oficiale.
Prețurile magazinelor au crescut în luna mai la cel mai rapid ritm din ultimii zece ani, potrivit cifrelor furnizate de British Retail Consortium și NielsenIQ. Inflația alimentelor a sărit la 4,3% în mai, de la 3,5% în aprilie, cel mai ridicat nivel din aprilie 2012.
Jumătate dintre persoanele intervievate și-au exprimat și îngrijorări semnificative cu privire la standardele alimentare după Brexit. În special, mulți se temeau că “practicile proaste” din străinătate vor reduce din ce în ce mai mult siguranța și calitatea alimentelor disponibile în Regatul Unit.