in

Procuror în procesul ‘Ndrangheta: „Mafia italiană a spălat miliarde de euro în Marea Britanie”

Pe 13 ianuarie, la Lamezia Terme, Calabria, a început răsunătorul proces al celor 355 de presupuși membri ai cartelului mafiot italian ‘Ndrangheta, cel mai mare proces de crimă organizată din ultimele decenii.

Potrivit The Guardian, citat de Libertatea, Nicola Gratteri, cel mai cunoscut procuror italian anti-mafia, acuză inculpații că au spălat miliarde de euro în Marea Britanie, la Londra, dar și în alte țări din Europa, printre care și România.

Aproximativ 900 de martori urmează să depună mărturie împotriva celor 355 de inculpați, între care se numără politicieni, acuzați de a fi membri ai mafiei calabreze ‘Ndrangheta, cel mai puternic sindicat infracțional din Italia.

Capetele de acuzare includ crimă, trafic de droguri, extorcare și spălare de bani. Principalul inculpat este presupusul șef al clanului, Luigi Mancuso, în vârstă de 66 de ani, cunoscut și sub numele de „Unchiul”. Ancheta lui Nicola Gratteri, cel mai cunoscut procuror italian anti-mafia, s-a finalizat cu mega-procesul care început în ianuarie. În vârstă de 62 de ani, acesta trăiește sub protecția poliției de mai bine de trei decenii.

Gratteri a acuzat mai mulți inculpați de spălare de bani prin înființarea de companii în Marea Britanie cu pretinsul scop de a simula o activitate economică legală.

„Clanurile afiliate ‘Ndrangheta au folosit Marea Britanie ca bază de investiții și spălare de bani”, a spus Gratteri, procurorul a cărui anchetă a culminat cu maxi-procesul.


Război între bandele de traficanți de droguri pe străzile Londrei. Albanezii dețin piața cocainei din Marea Britanie

‘Ndrangheta este considerată una dintre cele mai bogate și temute organizații criminale din lume. Un studiu realizat de Demoskopita Research Institute în 2013 a estimat puterea financiară a sindicatului criminal peste cea cea a Deutsche Bank și McDonalds la un loc, cu o cifră de afaceri anuală de 53 miliarde de euro.

Acuzarea susține că secretul succesului a constat în aparenta legalitate a afacerilor deschise la Londra. În ultimul deceniu, sute de investigații au arătat că ‘Ndrangheta a spălat miliarde de euro în capitala Angliei.

Un raport din 2019 al Direcției Antimafia din Italia susținea că organizațiile criminale spălau miliarde euro în fiecare an prin băncile britanice.

De asemenea, investigațiile desfășurate 2018 și 2020 au arătat cum șefii clanului Nirta, afiliat sindicatului criminal calabrez, cu ajutorul unei persoane neidentificate, descris de anchetatori ca un adevărat „alchimist”, au creat companii „scut” în Croația, Slovenia, Austria și România, prin intermediul cărora banii au fost „albiți”. În timpul procesului, „managerul” afacerilor ilegale ale mafioților a negat acuzațiile. După câțiva ani, toate aceste companii au fost transferate în Marea Britanie și, ulterior, închise. Claudio Petrozziello, de la Guardia di Finanza din Italia, care monitorizează fluxurile ilicite de capital, a declarat că „‘Ndrangheta nu are niciun interes să controleze Marea Britanie, ci a dorit doar exploatarea sistemului financiar.

Nu înseamnă că nu există reguli în Londra. Problema este că riscul infiltrării mafiei este subestimat”. Magistrații și oficialii de poliție se tem că Ndrangheta ar putea încerca să profite acum de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. „Odată cu Brexit, lucrurile ar putea scăpa de sub control”, a avertizat procurorul-șef Gratteri.

„Mafia se mișcă, între țări și continente, și, acolo unde găsesc slăbiciune în cooperarea internațională, exploatează această oportunitate. Printre consecințele Brexitului se numără renunțarea de către Marea Britanie a mandatului european de arestare, o dispoziție care permitea extrădarea rapidă”, explică procurorul anti-mafie Federico Cafiero.

Între timp, Covid-19 și criza financiară generată de pandemie au amplificat riscul ca Ndrangheta să-și intensifice implicarea pe piețele internaționale. „Infractorii consideră frontierele o oportunitate și o vor profita la maximum. Este doar un alt preț al Brexitului”, a conchis Federico Varese, profesor de criminologie la Universitatea din Oxford.

Pe de altă parte, Giuliano di Bernardo, mare maestru al unei loji masonice italiene, a susținut, în procesele din 2014 și 2019 care au legat Ndrangheta de terorism, că a avut o discuție cu ducele de Kent, Mare Maestru al Marii Loji Unite a Angliei (UGLE) , la începutul anilor ’90, cu privire la infiltrarea în lojele italiene a clanurilor criminale. „Ducele de Kent mi-a sugerat să creez un nou ordin”, a spus di Bernardo. Informațiile nu au fost confirmate de un purtător de cuvânt al Prințului Eduard.
Pfizer anunță un nou medicament pentru tratarea COVID-19

Londra, orașul crimei: Trei adolescenți înjunghiați în 55 de minute. Încă o crimă în Canning Town