Menu
in

“Publicaţi lista caselor de ocupat”



Veste bună pentru romii din MareaBritanie: o judecătoare britanică cere să se publice o listă cu casele goale din nordul Londrei, pentru a fi ocupate de cei fără adăpost. Judecătoarea Fiona Henderson a spus că persoanele care ocupă abuziv locuinţe ar trebui să fie încurajate, pentru că astfel dau o nouă utilizare caselor goale, scrie cotidianul britanic Daily Mail.

Judecătoarea Henderson a decis că ocupanţii abuzivi nu sunt infractori şi că nu există nici o dovadă că s-ar comporta mai rău decât chiriaşii care plătesc. De aceea, ea a cerut Consiliului Camden din Londra să publice o listă cu casele goale din nordul Londrei care vor putea fi consultate la “Serviciul de consiliere pentru ocupanţii ilegali”, cunoscut sub numele de “agenţie imobiliară pentru ocupanţii ilegali” (estate agency for squatters).

Judecătoarea Henderson a recunoscut că publicarea unei astfel de liste ar putea avea un “impact negativ” asupra luptei împotriva criminalităţii (creşterea consumului de droguri în astfel de locaţii, fiind marea temere) şi ar putea fi de folos pentru infractorii care vor să spargă şi să fure din casele goale. Totuşi, ea a adăugat că nici dezavantajele sociale care ar putea fi resimţite ca a faptului că unii britanici ar urma să-i aibă drept vecini nişte ocupanţi ilegali şi nici costurile de evacuare ale acestora din urmă nu sunt “aspecte pe care tribunalul este îndreptăţit să le ia în considerare din moment ce acest tip de ocupare a caselor nu este ilegal”.

Această dezbatere din Marea Britanie vine în contextul în care, potrivit presei britanice, tot mai multe grupuri de persoane, printre care şi romi români, se instalează abuziv în case care au proprietari, dar care sunt temporar nelocuite, iar această decizie a judecătoarei este o lovitură pentru miile de persoane care îşi văd, în fiecare an casele ocupate, şi care încearcă să şi le recâştige în instanţă.

Julia High, disperată

Un caz recent de ocupare abuzivă este cel al Juliei High, 55 ani, care lucrează ca ofiţer la serviciul de Imigrări din cadrul UK Border Agency, şi care întorcându-se dintr-o călătorie a găsit o familie de romi de origine română – cinci copii şi trei adulţi – care s-au instalat în casa ei de 270.000 de lire din Leytonstone, unde locuieşte de 30 de ani.

Romii i-au ocupat casa în weekendul 13 – 14 august. Femeia s-a întors luni 15 august acasă şi i-a găsit îmbrăcaţi cu hainele ei şi, culmea, romii au avut tupeul şi să-i ofere un pahar din propriul ei vin când s-a întors acasă. Ocupanţii susţineau că au închiriat casa de la fiul femeii, după ce aceasta “a decedat”, şi au prezentat un contract de închiriere fals. Doamna High nu e moartă şi nu are niciun fiu. A reuşit să obţină un ordin de evacuare pentru ocupanţi, dar în urma lor a rămas prăpăd. Casa era devastată – romii au smuls până şi ţevile de plumb din pereţi – şi multe lucruri personale i-au fost puse în saci de gunoi şi aruncate în grădina din spate. Julia High a declarat: “Aceşti oameni tocmai au aruncat 30 de ani din viaţa mea în saci pentru gunoi. Asta îmi sfâşie inima. Pur şi simplu am rămas perplexă. Am fost plecată pentru numai câteva zile, însă în acest timp ei mi-au furat întreaga viaţă. Au aruncat o grămadă de lucruri în grădină, astfel că multe dintre ele au fost distruse. Am reuşit să-mi recuperez casa, dar nu şi căminul”. Daunele au fost evaluate la 30.000 de lire sterline şi acum Julia High este obligată să locuiască la Holiday Inn, până când casa va fi renovată.

Evening Standard a stat de vorbă acum cu Julia High, care a spus că locuinţa este atât de distrusă încât s-ar putea să nu se poată muta până la Crăciun. Julia High a spus: “Încă mă străduiesc să fiu pozitivă. Din cauza celor întâmplate am întâlnit câţiva oameni minunaţi, care au fost foarte amabili cu mine. Un cuplu de la câteva străzi depărtare, pe care nu l-am mai întâlnit înainte, mi-a oferit un cec de 50 de £. Le-am spus să nu fie atât de naivi, însă ei mi-au oferit un loc unde să stau, ceea ce a fost drăguţ din partea lor”. Încă mai culege lucruri personale din sacii de plastic din grădină: “Simţi o mare emoţie atunci gând găseşti o pereche de cercei sau o fotografie care nu este distrusă. Am ajuns să presupun să ei vroiau să depersonalizeze casa cât de mult posibil, pentru a face imposibil să spun că este a mea”.

Julia High, care a cumpărat proprietatea de 270.000 de £ în urmă cu 30 de ani, a adăugat: “Am asigurare la Tesco Home Insurance şi evaluatorul de daune a spus că nu a mai văzut niciodată aşa ceva. Însă ei au făcut o ofertă absolut perfectă, 30.000 de lire. A trebuit să-mi cumpăr o nouă garderobă, totul de la zero. Oricum, tot ce pot face asigurările este să înlocuiască lucrurile, nu pot înlocui amintirile“.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version