in

“Româncele sunt asistente excelente”



Lordul Robert Winston, care a declarat recent că asistentele din România pun în pericol viaţa pacienţilor englezi, primeşte încă o replică. Reprezentanţii unei instituţii medicale publice care a recrutat asistente direct din România au spus că româncele sunt foarte bine pregătite.

O instituţie medicală şi-a apărat călătoria în România de iarna trecută pentru recrutarea de asistente medicale, spunând că nu a reuşit să ocupe posturile vacante cu personal britanic deşi le-a făcut publicitate.

Şefii de la Darent Valley Hospital din Dartford au devenit ţinta criticilor după ce în urma unei investigaţii s-a constatat că fusese trimisă o echipă în România pentru un proces de recrutare, deşi erau planificate sute de concedieri – inclusiv a 250 de asistente – la Barts and London NHS Trust la numai 20 de mile depărtare.

Însă un purtător de cuvânt de la Dartford şi Gravesham NHS Trust a spus că nu au fost în măsură să ocupe locurile de muncă de asistenţi medicali la care s-a făcut publicitate şi astfel au fost nevoiţi să caute în străinătate. “Iarna trecută a trebuit să recrutăm rapid mai multe asistente pentrui a-i îngriji pe pacienţii care au fost direcţionaţi la noi, după ce departamentul de Accidente şi Urgenţe de la Queen Mary Sidcup s-a închis”, a spus acesta. “Nu am reuşit să ocupăm posturile cu asistente britanice, în ciuda anunţurilor de pe NHS Jobs. Ca rezultat, am recrutat 20 de asistente românce. Ca un angajator responsabil, noi verificăm toate asistentele noastre privind competenţele de citire, vorbire şi aritmetică”.

“Cele 20 de asistente ale noastre sunt asistente excelente, sunt bine pregătite, educate, profesioniste care s-au adaptat bine la sistemul britanic de sănătate. Engleza lor este bună, au capacităţi excelente de a relaţiona cu pacienţii şi maniere minunate. Ele reprezintă un supliment binevenit la excelenta noastră forţă de muncă formată din asistente medicale”.

Ministrul Sănătăţii, Simon Burns, a spus că angajatorii NHS pot angaja medici şi asistente străine numai dacă nu există personal adecvat disponibil în Regatul Unit sau în Zona Economică Europeană.

Circa 11 instituţii medicale NHS şi o autoritate medicală au trimis echipe în străinătate pentru a recruta medici şi asistente. Acţiunea a ajuns sub tirul grupurilor de campanie şi a celor din domeniul sănătăţii, inclusiv a unor profesori în medicină şi a Lordului Robert Winston.

Pe timpul unei dezbateri la Camera Lorzilor, Winston a spus că asistentele medicale din Europa de Est, în special cele din România şi Bulgaria, pun viaţa pacienţilor britanici în pericol, pentru că ar avea competenţe limitate de comunicare “chiar şi în propria lor limbă.”

Katherine Murphy, director executiv la Asociaţia Pacienţilor, a spus şi ea că este îngrijorată de lipsa de înţelegere a proceselor şi procedurilor din partea asistentelor străine.

Săptămâna trecută, Lordul Winston a fost somat de organizaţiile din diaspora a PSD şi PDL să ceară scuze românilor.

Organizatia PSD Londra a înaintat o scrisoare de protest direcţiei de discriminare la locul de muncă, agenţie ce activează sub conducerea guvernului britanic, precum şi parlamentarilor britanici din comisiile de muncă şi egalitate în drepturi.

Preşedintele PDL Diaspora, deputatul William Brînză, i-a transmis o scrisoare ambasadorului Angliei la Bucureşti prin care îşi arată indignarea faţă de declaraţia lordului Winston şi îi solicită scuze publice.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

24 septembrie 2011

Robert Cazacu, alias Robert Casey, cântăreţ în UK: “Mi-e dor de nunţile româneşti”