Menu
in

Raport parlamentar: Cetățenii UE din Regatul Unit, în pericol să își piardă slujbele după Brexit



Miniștrii cabinetului May sunt acuzați că ignoră pericolele care au distrus viețile imigranților din Marea Britanie precum cei din generația Windrush, prin faptul că un au furnizat documente fizice acestora.

Astfel, mai nou, cetățenii UE din Marea Britanie ar fi expuși riscului unor „consecințe devastatoare” după Brexit, inclusiv pierderea locuințelor și a locurilor de muncă, avertizează parlamentarii într-un raport publicat în aceste zile.

Planurile guvernului de a le acorda statutul „settled” cetățenilor UE sunt puternic criticate pentru crearea acelorași pericole care au ruinat viețile generației Windrush.

Cetățenii UE vor primi un cod digital care le va dovedi statutul – însă comisia Brexit a anunțat că idea este confuză și dependentă de bunăvoința angajatorilor și a proprietarilor.

Raportul îndeamnă miniștrii să distribuie documente fizice ușor de utilizat, avertizând că oamenii vor fi evitați în caz contrar de șefi și proprietari care se tem de amenzi dacă angajează sau închiriază unui imigrant ilegal.

„Experiența generației Windrush arată că, acolo unde apar erori, acestea poate duce la consecințe devastatoare pentru indivizi și familiile lor”, a anunțat comisia.

„Suntem, de asemenea, îngrijorați de potențialul de fraudă și de stimularea ca persoanele să fie exploatate dacă nu pot convinge un angajator sau un proprietar cu privire la statutul lor”, se mai arată în raport.

Comisia a avertizat că „problemele substanțiale rămân nesoluționate”.

Raportul solicită, de asemenea, celor 27 de state rămase din UE, să stabilească în sfârșit modul în care cei un milion de expați britanici vor avea statutul garantat, avertizând că au fost „lăsați în întuneric”.

Guvernul britanic trebuie să-și dubleze eforturile pentru proteja libera circulație continuă între cele 27 de țări, mai este de părere comisia.

De asemena, comitetul sprijină solicitarea Parlamentului European de a se renunța la taxa pentru înregistrarea statutului stabilit – cu condiția ca cetățenii britanici din UE să primească aceleași condiții.

Ministerul de Interne a stabilit un cost de 65 de lire pentru un adult și 32,50 de lire pentru un copil sub 16 ani, argumentând că este „mai mic decât prețul unui pașaport”.

De asemenea, miniștrii trebuie să clarifice ce se va întâmpla cu cetățenii UE care nu solicită statutul stabilit până la termenul limită din iunie 2021 – șase luni după încheierea perioadei de tranziție planificată după Brexit.

„Aceștia sunt oameni care și-au construit viața în UE cu bună-credință sau au venit să locuiască și să lucreze în Marea Britanie, plătind impozite, formând familii și stabilindu-se aici. În prezent, ambele grupuri sunt susceptibile de a pierde unele dintre drepturile pe care le-au avut anterior. Nu este corect și de aceea vrem să vedem rapid progresul”, au anunțat membrii comisiei.

Theresa May a fost criticat pentru că a refuzat să acționeze în cei doi ani de la referendum, blocând propunerea lui David Cameron de a garanta toate drepturile încă din 2016.

Theresa May amenință că va declanșa alegeri anticipate. „UE trebuie să știe că ne pregătim de un Brexit fără nicio înțelegere”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version