in

Rata șomajului în Marea Britanie continuă să crească. Cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani

Rata șomajului în Marea Britanie a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, în perioada august – octombrie 2020, în linie cu estimările, iar concedierile au atins un record, după ce pandemia de coronavirus (COVID-19) a afectat semnificativ piața forței de muncă, transmite BBC, citat de Agerpres.

Conform datelor publicate pe 15 decembrie de Oficiul National de Statistică (ONS), în perioada menționată, rata șomajului a urcat la 4,9%, de la 4,8%, dar sub estimările analiștilor, care se așteptau la o creștere de 5,1%.

Numărul celor disponibilizați a ajuns la nivelul record de 370.000 în perioada august – octombrie 2020, deși în octombrie s-a înregistrat o scădere.

Firmele au majorat numărul angajaților disponibilizați, anticipând sfârșitul schemei de sprijin pentru locurile de muncă,  care inițial urma să se încheie în decembrie, dar a fost prelungită până la 31 martie 2021.

„Extinderea schemei aruncă un colac de salvare pentru mulți angajați, în timpul lunilor de iarnă dificile, dar marea întrebarea este ce se va întâmpla după 31 martie 2021″, a declarat Tej Parikh, economist șef la Institute of Directors.

Rata șomajului din Marea Britanie, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani

„Per ansamblu, vedem o continuare a recentelor tendințe, cu o slăbiciune accentuată a pieței forței de muncă”, a apreciat Darren Morgan, director în cadrul ONS.

Numărul locurilor de muncă vacante a urcat la 547.000 în perioada septembrie – noiembrie 2020, dar în scădere cu aproximativ o treime față de anul trecut.

Pe statele de plată ale companiilor erau în noiembrie cu 819.000 mai putini angajați decât la începutul pandemiei, arată datele ONS. Cele mai afectate sectoare au fost industria ospitalității (unde au fost aproximativ o treime din locurile de muncă pierdute) şi vânzările cu amănuntul.

În perioada august – octombrie 2020, numărul șomerilor a atins 1,7 milioane.

Recent, Banca Angliei (BoE) previziona că până la finalul anului rata șomajului va ajunge la 6,3% și la aproape 8% în trimestrul doi din 2021.

Ministrul britanic de Finanțe, Rishi Sunak, a anunțat luna trecută extinderea până în martie 2021 a schemei de sprijinire a locurilor de muncă, care urma să se încheie în decembrie, pentru companiile care au nevoite să-și oprească activitatea şi pentru angajații lor.

Programul, care va costa probabil miliarde de lire sterline, prevede că Executivul va plăti până la 80% din salariul fiecărui angajat, cu o limită de 2.500 de lire sterline (3.272 dolari) pe lună, dacă lucrează pentru companii care au fost forțate să se închidă temporar.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Factura COVID: Cresc prețurile biletelor de tren în Marea Britanie. Anunțul făcut de Ministerul Transporturilor

140.000 de persoane au fost vaccinate într-o săptămână în Marea Britanie