in

Irlanda se pregătește pentru un război comercial între UE și Marea Britanie

Irlanda se pregătește pentru un război comercial între UE și Marea Britanie

Guvernul irlandez a anunțat că pregătește măsuri de urgență în caz de război comercial între Uniunea Europeană și Regatul Unit, în urma dezacordurilor privind dispozițiile post-Brexit în Irlanda de Nord, relatează AFP.

Londra cere renegocierea protocolului nord-irlandez încheiat în cadrul Brexit, document ce menține de facto provincia britanică în piața unică europeană pentru a evita reintroducerea unei frontiere fizice cu Republica Irlanda.

Bruxellesul refuză, propunând doar ajustări, iar discuțiile din ultimele săptămâni au rămas în impas.

Pe postul de radio RTE, vicepremierul irlandez Leo Varadkar a anunțat că o reuniune guvernamentală a avut loc luni pentru a „a relansa pregătirile pentru un plan de urgență”, prevăzut inițial în caz de Brexit fără acord.

Este vorba despre pregătirea unei eventuale suspendări a acordului de liber-schimb între Regatul Unit și Uniunea Europeană care ar putea surveni în caz de escaladare și în special dacă Londra își pune în aplicare amenințarea sa de a declanșa mecanismul de salvgardare ce permite suspendarea anumitor dispoziții din protocolul nord-irlandez.

Noile măsuri prevăzute de protocol au perturbat aprovizionările Irlandei de Nord și au provocat furia unioniștilor


Marea Britanie pierde din Brexit de 178 de ori mai mult decât câștigă din noile acorduri comerciale

„Cred că nimeni nu vrea să vadă Uniunea Europeană suspendând acordul comercial și de cooperare cu Regatul Unit, dar, dacă acesta acționează și se retrage din protocol, din acordul de ieșire, cred că Uniunea Europeană nu va avea altă variantă decât să introducă măsuri de reechilibrare”, a avertizat el.

Protocolul menține Irlanda de Nord în UE

Protocolul care se aplică de la începutul anului menține provincia britanică în uniunea vamală și piața unică europeană, pentru a împiedica reintroducerea unei frontiere fizice pe insula Irlanda, care ar risca să pună în pericol acordul de pace din 1998.

Londra cere renegocierea sa și în special înlăturarea dreptului Curții de Justiție a UE de a examina aplicarea sa, înlocuindu-l cu un „arbitraj internațional”, o modificare inacceptabilă pentru europeni, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Noile măsuri prevăzute de protocol au perturbat aprovizionările Irlandei de Nord și au provocat furia unioniștilor atașați de rămânerea în Regatul Unit, relansând tensiuni comunitare.

De luni, mai multe linii de transport în comun sunt suspendate la Belfast, două autobuze fiind incendiate în urmă cu mai multe zile în cartiere unioniste.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 4]

OMS europa iarna grea

Avertismentul OMS pentru Europa: «Vine o iarnă GREA!»

Medic român în UK: „Noile antivirale aprobate nu sunt un leac minune împotriva COVID-19”

Medic român în UK: „Noile antivirale aprobate nu sunt un leac minune împotriva COVID”