in

Reacții după anunțul demisiei premierului Theresa May. Laburiștii cer alegeri anticipate


Liderul laburist Jeremy Corbyn, aflat în opoziție, a cerut vineri, 24 mai, alegeri generale anticipate în Marea Britanie, în timp ce fostul ministru de Externe Boris Johnson, văzut drept un potențial succesor al Theresei May, s-a pronunțat pentru aplicarea Brexit.

Mulțumim pentru serviciile stoice pe care le-ați făcut țării noastre și Partidului Conservator. A venit timpul acum să vă urmăm îndemnurile: să ne unim și să punem Brexitul în aplicare“, a scris pe Twitter fostul ministru de Externe, care susține o ruptură dură și definitivă de Uniunea Europeană.

Theresa May și-a anunțat demisia din funcția de premier al Marii Britanii

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a scris pe Facebook că „ultimul lucru de care țara are nevoie este o nouă luptă între conservatori și un nou premier neales“.

Corbyn a solicitat organizarea de alegeri generale anticipate.

Partidul Conservator a eșuat în privința Brexit și nu este capabil să îmbunătățească viețile cetățenilor. Parlamentul este blocat și conservatorii nu oferă soluții pentru provocările majore cu care se confruntă țara. Ultimul lucru de care această țară are nevoie este o nouă luptă internă între conservatori și un premier neales“, a subliniat el.

Theresa May a „evaluat greşit din punct de vede politic dispoziția țării și a partidului“ său, a apreciat și Nigel Farage, liderul Partidului Brexit, preluat de AFP.

Doi lideri conservatori cu instincte pro-UE au plecat până acum. Fie partidul învață lecția, fie moare“, a adăugat el

De la Bruxelles, purtătoarea de cuvânt a președintelui Comisiei Europene a insistat asupra imposibilității renegocierii acordului pentru Brexit. „Președintele Juncker a urmărit anunțul din această dimineață al prim-ministrului fără nicio bucurie personală“, a declarat Mina Andreeva, citată de Reuters.

„Ipoteza de lucru este că Brexitul se va produce în continuare pe 31 octombrie“, a afirmat purtătoarea de cuvânt a lui Juncker.

Într-un comunicat, Partidul Conservator a anunțat că succesorul lui May urmează să fie numit până înaintea vacanței parlamentare, la 20 iulie.

Președintele francez Emmanuel Macron a salutat la rândul lui „activitatea curajoasă“ a Theresei May și a cerut „o clarificare rapidă“ cu privire la Brexit. „Este prea devreme pentru a specula asupra consecințelor acestei decizii. Principiile Uniunii Europene vor continua să se aplice, mai ales prioritatea de a păstra buna funcționare a UE, ceea ce necesită o clarificare rapidă“, a apreciat șeful statului francez, citat într-un comunicat emis de președinție.

Băsescu, declarații șocante despre premierul britanic: „Să vedeți ce o să râd de May. Au și ei Dăncila lor”
Isărescu: Avalanșa de știri negative privind aurul aflat la Londra a făcut rău țării și BNR

Votezi, nu votezi, alegerea îți aparține!