in

Reducerea taxelor consulare cu până la 60%- proiectul ministrului MargaMinisterul Afacerilor Externe (MAE) a iniţiat un proiect care vizează reducerea taxelor consulare de la 30% până la 60%, a anunţat, joi, ministrul de Externe, Andrei Marga, citat de Agerpres. La sfârşitul lunii martie, aceeaşi promisiune a făcut-o şi fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu. MAE a organizat, înainte de numirea lui Andrei Marga în funcţia de ministru, şi o dezbatere publică cu privire la un proiect de ordonanţă pentru reducerea taxelor consulare.

“Pentru a reduce fiscalitatea în domeniul consular în beneficiul cetăţenilor români din străinătate am iniţiat un proiect de modificare a legii taxelor consulare 198/2008 având ca obiectiv diminuarea semnificativă a cuantumului acestor taxe. Probabil că va fi o diminuare cu 30 până la 60%, dacă totul se aprobă conform solicitării noastre”, a spus Marga, la conferinţa de prezentare a priorităţilor mandatului său la MAE.

El a susţinut că unul dintre obiectivele MAE vizează îmbunătăţirea substanţială a serviciilor consulare.

“Obiectivul nostru este să transformăm ambasadele şi consulatele în surse de încredere, că statul român se îngrijeşte de cetăţenii săi, oriunde s-ar afla aceştia, mai ales atunci când au nevoie de asistenţă rapidă şi de calitate în situaţii de criză. Avem ca obiectiv major realizarea unei acţiuni concertate astfel încât concetăţenii noştri să se bucure de un tratament nediscriminatoriu în străinătate, de a consolida demnitatea şi prestigiul lor de cetăţeni europeni. Credem că faza de dezvoltare extensivă a reţelei de asistenţă consulară se apropie de limite raţionale, iar eu cred că şi aici vor trebui câteva intervenţii. Credem că se impune şi o creştere rapidă şi eficientă a dimensiunii intensive asistenţei consulare. Nu vom putea realiza acest obiectiv fără completarea echipelor consulare care acţionează pe teren. În paralel avem în vedere un proiect amplu de modernizare a serviciilor consulare prin informatizare, nu doar în ceea ce priveşte procesarea, ci şi din punctul de vedere al instrumentelor de plată astfel încât să se reducă semnificativ timpul de aşteptare al cetăţeanului”, a spus ministrul.

Marga a adăugat că România va acţiona pentru iniţierea neîntârziată a unui concept de reprezentare consulară odată cu aderarea la spaţiul Schengen, având ca obiectiv delegarea competenţelor unor state membre acolo unde ţara noastră nu este reprezentată, precum Noua Zeelandă, Groenlanda şi reprezentarea unor state în UE.
Român găsit mort pe o plajă din East Sussex

Conservatorii, în cădere liberă în sondajele de opinie