in

Rishi Sunak va fi premierul Marii Britanii după ce Mordaunt și Johnson și-au anunțat oficial retragerea

Rishi Sunak va fi premierul Marii Britanii. El a devenit noul lider conservator și va fi prim-ministru după ce Penny Mordaunt l-a urmat pe Boris Johnson în retragerea din cursă, cu câteva minute înainte ca partidul să anunțe câți parlamentari au susținut fiecare candidat.
Într-o aparentă recunoaștere a faptului că nu a atins pragul necesar de 100 de parlamentari pentru a avansa, cu două minute înainte ca procesul de nominalizare să se încheie la ora 14.00, Mordaunt a scris pe Twitter că s-a retras și că Sunak are “sprijinul ei deplin”, scrie The Guardian.

Rishi Sunak va fi premierul Marii Britanii

Cinci minute mai târziu, Sir Graham Brady, președintele Comitetului 1922 al Partidului Conservator, a anunțat oficial rezultatul: “Pot confirma că avem o singură nominalizare validă, iar Rishi Sunak este ales lider al Partidului Conservator”.

El va prelua în mod oficial funcția de prim-ministru de la Liz Truss în mod iminent, cel mai probabil marți, moment în care Truss ar fi împlinit 50 de zile în funcție.

Sunak, care s-a clasat pe locul al doilea în competiția pentru conducere împotriva lui Truss în vară, și-a asigurat luni dimineață sprijinul a mai mult de jumătate din partidul parlamentar.

Sunak, părinții sunt de origine indiană Punjabi

El va deveni prima persoană de culoare care va deveni prim-ministru al Regatului Unit. El nu este primul prim-ministru aparținând unei minorități etnice – Benjamin Disraeli, care a deținut această funcție de două ori între 1868 și 1880, era de origine evreiască.

În declarația sa, Mordaunt a spus: “Acestea sunt vremuri fără precedent. În ciuda calendarului comprimat pentru concursul pentru conducerea țării, este clar că colegii simt că avem nevoie de certitudine astăzi. Ei au luat această decizie cu bună credință pentru binele țării.


“Deputații ar trebui să știe că această propunere a fost testată în mod corect și temeinic prin procesul convenit de 1922 [Comitetul]. Ca urmare, ne-am ales acum următorul prim-ministru. Această decizie este una istorică și arată, încă o dată, diversitatea și talentul partidului nostru. Rishi are tot sprijinul meu”.

Candidații trebuiau să își prezinte nominalizările din partea a cel puțin 100 de parlamentari până luni la ora 14:00, dar Johnson s-a retras duminică seara, spunând că a atins pragul, dar că nu a fost suficient pentru a cimenta unitatea partidului.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 3 In medie: 3.7]

prim ministru uk

Ar putea fi numit astăzi noul prim-ministru al Marii Britanii?

alerta maximă londra

Poliția din estul Londrei în alertă maximă: cinci crime în ultimele șase zile. Astăzi, doi tineri împușcați mortal, un altul rănit grav