in

România își actualizează bazele de date cu bărbați care au făcut armata sau ar putea fi încorporați

România își actualizează bazele de date cu bărbați care au făcut armata sau ar putea fi încorporați

Autoritățile române își actualizează bazele de date cu bărbați care au făcut armata sau ar putea fi încorporați în cazul unui război, arată ProTV.

Ministerul Apărării susține că demersurile se fac periodic și nu ar avea legătură directă cu invazia din Ucraina. În instituții se fac liste cu angajații care au stagiul militar și cu tinerii între 18 și 35 de ani.

Direcția de Înzestrare Materială și Situații de Urgență din Primăria Capitalei a cerut la începutul săptămânii direcțiilor din subordine să actualizeze datele privind personalul care ar putea fi mobilizat la locul de muncă în caz de război.

Sunt vizați cei care au făcut armata și rezerviștii, dar și tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani care îndeplinesc condițiile pentru încorporare.

Potrivit unei hotărâri de guvern din 2007, instituțiile publice, de la primării și autorități, până la ministere, dar și operatorii economici, au obligația de a transmite periodic listele cu personalul strict necesar care ar putea fi obligat să asigure continuarea activității în caz de mobilizare, stare de asediu sau de război.

Primăria Capitalei susține că acest demers nu are legătură cu războiul din Ucraina și nu a fost inițiat de primarul general. Termenul limită de transmitere a listelor este ziua de 4 martie.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat Planul de Mobilizare a Economiei Naționale pentru Apărare, valabil în perioada 2021-2024, iar în baza acestui document, direcția de specialitate are obligația de a întocmi și actualiza pentru perioada menționată, documentele de mobilizare la locul de muncă pentru personalul propriu.

Ministerul Apărării Naționale susține că nu se face nicio mobilizare.

Constantin Spânu, purtător de cuvânt MApN: „Instituțiile statului care trebuie să asigure serviciile esențiale într-un caz de stare de asediu, mobilizare său război. Trebuie să continue să funcționeze și din 4 în patru ani se completează o bază de date cu cetățenii care lucrează în cadrul acestei instituții care într-un caz ipotetic de stări ar fi mobilizat la locul de muncă.”

Ce OBLIGAȚII au românii din diaspora dacă România declară stare de mobilizare sau de război

Și Direcția de Sănătate Publică Mureș le transmite medicilor de familie din județ ca până pe 11 martie să trimită lista bărbaților cu afecțiuni medicale care nu pot îndeplini serviciul militar, deși actualizarea tabelului se face în fiecare an, în noiembrie.

„Tabelul Nominal cu cetățenii români, bărbați cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, care au fost înregistrați cu afecțiuni medicale incompatibile cu îndeplinirea serviciului militar”, transmite DSP Mureș.

Cel mai probabil, cei menționați în listele medicilor nu ar fi mobilizați în caz de război. Potrivit legii, în cazul unui conflict militar, sunt înrolați doar bărbați apți medical de până în 55 de ani, inclusiv cei care nu au apucat să facă stagiul militar.

Ministerul Apărării Naționale atrage atenția că în acest moment, în ciuda stării de război din țara vecină, în România serviciul militar obligatoriu este suspendat, o decizie în vigoare încă din 2005. Dar și că situația s-ar putea schimba, iar armata ar deveni obligatorie pentru bărbații de până în 35 de ani, numai în cazul în care s-ar emite un Decret de instituire a stării de război, de asediu sau de mobilizare.


…România își actualizează bazele de date cu bărbați care au făcut armata sau ar putea fi încorporați…

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 6 In medie: 2.5]

CENTRALA NUCLEARĂ de la Zaporojie, bombardată de RUȘI. Boris Johnson: „PUTIN amenință siguranța Europei”

CENTRALA NUCLEARĂ de la Zaporojie, bombardată de RUȘI. Boris Johnson: „PUTIN amenință siguranța Europei”

Statele Unite vor activa echipa de răspuns nuclear după bombardarea centralei de la Zaporojie

Statele Unite vor activa echipa de răspuns nuclear după bombardarea centralei de la Zaporojie