Aproximativ 18.400 de locuri de muncă din 46.000 au fost ocupate de persoane din străinătate, în special din Europa de Est, cu toate că 98% dintre contractele atribuite pentru proiect au fost adjudecate de companii înregistrate în Marea Britanie.
Numai 60% din personalul care a lucrat pe şantier a fost de origine britanică. Peste un sfert – 28% – a fost din UE şi 12% din alte ţări.
Românii, spune ODA, reprezintă cel mai mare grup de lucrători străini cu un procent de 8% din forţa de muncă a şantierului Olimpic, urmată de Irlanda, Lituania, Polonia şi Bulgaria.
Datele au fost elaborate de ODA în decembrie anul trecut, când pe şantier lucrau 8.465 de oameni.
ODA spune că aproape o cincime dintre lucrători erau “localnici” angajaţi din cele cinci cartiere gazdă: Newham, Greenwich, Tower Hamlets, Hackney şi Waltham Forest. Însă “localnic” înseamnă oricine cu o adresă în zonă, inclusiv noi imigranţi cazaţi în hoteluri şi moteluri.
Un purtător de cuvânt al ODA a declarat: “Ne-am atins obiectivele de a forma şi recruta rezidenţi locali şi pe cei fără loc de muncă. Cu toate acestea, deşi ODA a încurajat companiile să angajeze mai mulţi rezidenţi locali, deciziile privind recrutarea sunt în cele din urmă luate de contractorii noştri, dintre care 98% sunt înregistraţi în UK”.
Investiţia pentru proiectul Olympic Park a fost de 9,3 miliarde de lire sterline.
Liderii din lumea afacerilor au evidenţiat o lipsă cronică de competenţe în UK, însă criticii spun că antreprenorii au căutat numai forţă de muncă ieftină din altă parte. Alp Mehmet, vicepreşedintele MigrationWatch, a spus: “Dacă ODA şi contractorii săi s-au dus în străinătate pentru a căuta forţă de muncă ieftină, atunci acest lucru este un act lamentabil”.