În cazul unui atac al Rusiei asupra României, părerile celor cu vârste pentru încorporare sunt împărțite. Astfel, în timp ce unii spun că sunt patrioți, alții spun că preferă să plece din țară, scrie Vremea Nouă.
În cazul decretării stării de război, mobilizare sau asediu, armata va putea mobiliza toți rezerviștii. De asemenea, pentru tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani, serviciul militar va deveni obligatoriu.
Cu toate acestea, unii consideră că un eventual război nu e treaba lor și că preferă să fugă din țară și să se ascundă decât să pună mâna pe arme.
« În afară de faptul că nu cred că războiul ăsta cu rușii va ajunge și pe la noi, treaba cu patriotismul nu este de mine și nu mă interesează să merg la război. Prefer să mă scund sau să fug din țară și asta am să și fac cât de curând. Mi-am găsit ceva de muncă la Londra, cu câțiva prieteni așa că războiul ăsta poate veni, dar nu e de mine”, spune Ionuț, un vasluian de 32 de ani.
Ce OBLIGAȚII au românii din diaspora dacă România declară stare de mobilizare sau de război
De cealaltă parte, Vlad, un vasluian de 23 de ani, spune că mobilizarea poate fi o experiență nouă pentru el și că îi va da curs. „Nu am pus mâna niciodată pe o armă adevărată și le-am văzut, mai mult, prin filme. Așa că toate acestea pot reprezenta o experiență unică pentru mine. Așa că, patriot sau nu, voi răspunde pozitiv unui astfel de apel”.
În caz de război, serviciul militar devinde obligatoriu
Conform legislației din România, în cazul decretării stării de război, mobilizare sau asediu, cum ar fi un atac al Rusiei, Ministerul Apărării Naționale va mobiliza toți rezerviștii, iar serviciul militar redevine obligatoriu pentru cei cu vârste între 20 și 35 de ani.
Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum și pe timpul stării de asediu, care sunt decretate de președinte și validate de Parlament, Ministerul Apărării (MApN) mobilizează rezerviștii de orice fel.
În primul rând, este vorba de militarii rezerviști voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani care au contracte cu MApN și sunt plătiți chiar dacă stau acasă cu 30%. Numărul acestora este limitat astfel că Armata Română s-ar baza pe aproximativ 60.000 de rezerviști, adică pe cei care și-au efectuat stagiul militar înainte de suspendarea acestuia și sunt în posesia unui livret militar.
Aceștia știu deja la ce unitate trebuie să se prezinte și au atașat livretului un ordin de chemare care conține și cupoane de transport valabile pe mijloace rutiere, feroviare, navale sau aeriene. Foarte important, în caz de neprezentare la termenul și locul menționate în ordin, persoana respectivă va suporta consecințele Codului Penal, care prevede închisoare de la 2 la 7 ani.
Obligația de a se prezenta la unitățile militare desemnate revine numai rezerviștilor care au până în 55 de ani, vârsta până la care sunt menținuți în evidențele militarilor în rezervă.
Tot legislația din România prevede că, pe durata stării de război, a stării de mobilizare și pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie. Conform legislației, sunt încorporabili cetățenii romani, bărbați, cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a executa serviciul militar. La cerere, încorporarea se poate face la cel puțin 18 ani.
Cine scapă de serviciul militar obligatoriu
Conform legilor în vigoare, vor putea scăpa de serviciul militar obligatoriu cei clasați inapți din punct de vedere medical, personalul hirotonit sau care aparține cultelor religioase recunoscute de lege, precum și călugării care au vechime în mănăstiri de cel puțin 2 ani.
Apoi, nu vor face serviciu militar persoanele condamnate la pedepse privative de libertate, pe timpul executării pedepsei, cele arestate preventiv sau trimise în judecată până la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a soluționat cauza penală, precum și cei care, în general vorbind, dar cu respectarea unor anumite condiții, au persoane în întreținere.
De asemenea, scapă de armată cei care au soția bolnavă, încadrată în gradul I sau II de invaliditate, cei care au unul sau mai mulți copii minori, iar soția a decedat sau cei ai căror părinți sunt invalizi de gradul I sau II, indiferent de vârstă.
…Românii fug la Londra ca să nu fie luați la război, în cazul unui atac al Rusiei…